Koe uusi yle.fi

Skaala tekee tuotantoloikan – työpaikat lisääntyvät

Ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala on käynnistänyt yrityshistoriansa suurimman investoinnin Ylihärmän tehtaallaan. Yhtiö käyttää 14 miljoonaa euroa tuotantoprosessin uudistamiseen ja tehtaan laajentamiseen. Investoinnin myötä yritys kykenee valmistamaan energiatehokkaampia ja monipuolisempia tuotteita. Työpaikkojen odotetaan lisääntyvän 150:llä.

talous
Ikkunoita asennetaan pokiin vielä käsityönä.
Anna Wikman / Yle

Skaala Group Oy pistää nyt rahaa tuotantonsa ja teknologiansa uudistamiseen sekä laajentamiseen ennennäkemättömällä tavalla yrityksen historiassa.

Tuotantoprosessia automatisoidaan entisestään. Nyt tehtävä investointi mahdollistaa erilaisten lasituotteiden valmistamisen keskitetysti. Linjastolla voidaan käsitellä hyvin ohuita lasilevyjä sekä paksuja julkisivulaseja.

Uusinta uutta on lasin karkaisuteknologia. Lasilevyt liukuvat karkaisuun ilmatyynyjen varassa. Uusi karkaisutekniikka kuluttaa 40 prosenttia vähemmän energiaa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä. Se mahdollistaa myös ohuiden, vain parin millimetrin vahvuisten lasien karkaisemisen.

.

Skaalan tehtaalla tuotantotekniikkaa uusitaan miljoonilla euroilla.
Anna Wikman / Yle

Työt pysyvät Härmässä

Ohuelle, kahden millimetrin lasille odotetaan menekkiä sekä uudisrakentamisessa että korjausrakentamisessa. Nyt käytössä olevia laseja puolet ohuempi lasi keventää olennaisesti lasirakenteita. Se lisää myös käyttöturvallisuutta ja säästää materiaalia.

Skaalalla on laajennusinvestoinnin rinnalla menossa 8 miljoonan euron tuotekehitys. Sillä haetaan ikkunoihin lisää energiatehokkuutta. Ikkunoiden energiatehokkuus kaksinkertaistetaan ja niiden U-arvo putoaa kolmannekseen vaaditusta minimitasosta.

Ikkuna-alan tuotantovolyymit ovat pudonneet 30% viime vuosien aikana. Skaala on porskuttanut vastavirtaan. Sen liikevaihto on kasvanut 2010-2015 aikana 40%.

– Me olemme pitäneet huolta teollisesta ja teknologisesta tasostamme koko ajan. Jos ajatellaan paljonko työpaikkoja on Suomesta siirtynyt muualle ja millä ne voidaan pitää ja palauttaa Suomeen, niin kyllä tämä on hyvä esimerkki siitä, sanoo toimitusjohtaja Markku Hautanen.

Investoinnit tuovat uusia työmahdollisuuksia Skaalan tuotekehitykseen ja markkinointiin sekä kentällä tapahtuviin asennuksiin. Uusia työpaikkoja uskotaan lähivuosina syntyvän 150 ihmiselle. Laajennusinvestointi valmistuu ensi syksynä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä