Pakkanen sai helsinkiläiset heltymään: Asunnottomille lahjoitettu ennätysmäärin talvivaatteita

Lämmin päällepantava tulee tarpeeseen kylmillä säillä, kun omaa kotia tai omaisuutta ei ole. Myös kysyntää on, sillä asunnottomien tilapäismajoitus on ääriään myöten täynnä.

Kotimaa
Juha-Pekka Holm
Helsinkiläinen Juha-Pekka Holm on asunut noin vuoden Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa ja kiittelee lahjoitusvaatteita.Yle / Petteri Juuti

Helsingin Hietaniemenkadun palvelukeskuksen alakerrassa vastaava ohjaaja Liisa Tikka lajittelee lahjoitusvaatteita pinoihin. Huone on nurkkiaan myöten täynnä; kerrastoja, toppahousuja, takkeja ja villapaitoja.

Tällä hetkellä Helsingin asunnottomilla ei ole ainakaan lämpimistä vaatteista pulaa, jos niitä osaa oikeasta paikasta kysyä.

– Tänne on tullut oikein hyvälaatuisia vaatteita, Tikka kiittelee.

Liisa Tikka
Hietaniemenkadun palvelukeskuksen vastaavalla ohjaajalla Liisa Tikalla riittää työtä lahjoitusvaatteiden lajittelussa.Yle / Petteri Juuti

Kun pakkaset kiristyivät vuoden alussa, asunnottomien tilapäisissä majoituspaikoissa Helsingissä kaivattiin lisää etenkin miesten talvivaatteita. Sosiaalisessa mediassa levinneet viestit saivat hyväntahtoiset ihmiset liikkeelle sankoin joukoin. Nyt Hietaniemenkadulla ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n tiloissa alkavat säilytystilat olla jo täynnä.

Vastapainona kaikelle negatiiviselle facebook-kirjoittelulle halutaan jotain positiivista.

Sanna Sunikkan, johtaja, Hietaniemenkadun palvelukeskus

– Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että ehkä vastapainona kaikelle negatiiviselle Facebook-kirjoittelulle halutaan jotain positiivista. Halutaan auttaa ja olla jollain tavalla positiivisessa keskustelussa mukana, arvelee Hietaniemenkadun palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikka.

Omaisuus pienessä kaapissa

Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa on sekä kriisimajoitusta että tilapäistä asumispalvelua perheettömille helsinkiläisille asunnottomille. Asumispäivystyksen kriisimajoituksessa yövytään yksi yö kerrallaan yhteisissä tiloissa ja ilmoittaudutaan aina tarpeen mukaan uudeksi yöksi. Tilapäisessä asumispalvelussa on mahdollisuus saada yhden hengen soluhuone käyttöönsä. Tällaisessa soluhuoneessa on helsinkiläinen Juha-Pekka Holm asunut noin vuoden verran.

Ainahan ne ovat olleet huonolla tolalla mun asumiset.

Juha-Pekka Holm

– Ainahan ne ovat olleet huonolla tolalla mun asumiset. Tämän edellisen pilasin ihan itse, kun humalassa poltin ja poltin siinä oman ja naapureiden asunnon, kertoo Holm.

Holm on kokenut myös tilanteita, joissa majoituspaikkaa ei aina ole ollut. Tällöin makuupaikaksi kelpaavat talojen raput. Ennen oman soluhuoneen saamista Holm asui Hietaniemenkadun palvelukeskuksen yhteismajoituksessa noin puoli vuotta.

– Kyllä se kadulla asumisen voittaa, että on edes joku paikka, jossa nukkua, Holm toteaa.

Asunnottomien tiloissa on pieniä lokeroita, joissa asunnoton voi säilyttää omaisuutta. Paljoa niihin ei kuitenkaan mahdu. Monella on mukanaan vain vaatteet päällään. Siksi on tärkeää, että uutta päällepantavaa saa ilmaiseksi tarpeen tullen. Lahjoituksena saatuihin flanellipaitaan ja farkkuihin pukeutunut Holm näyttää liikuttuvan ajatellessaan vaatteiden lahjoittajia.

– Kiitoksia paljon, olen kyllä iloinen! Ei voi muuta sanoa, hän kiittelee.

Sanna Sunikka
Hietaniemenkadun palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikka toivoo Helsinkiin lisää asuntoja.Yle/Petteri Juuti

Majoitustilasta huutava pula

Lämpimille vaatteille on nyt kysyntää, sillä asunnottomien tilapäismajoitus on ääriään myöten täynnä väkeä. Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa on virallisesti 52 majoituspaikkaa. Patjapaikat mukaan luettuna siellä voi majoittua 60 ihmisiä.

Muutaman viikon palvelukeskus on ollut jatkuvasti ylitäynnä. Keskiviikon vastaisena yönä asumispäivystyksessä majoittui jopa 72 ihmistä. Kylmillä ilmoilla pelastuslaitos on antanut luvan pitää paikkaa tavallista täydempänä, koska eihän ihmisiä voi pakkaseenkaan jättää.

– Meidän henkilökunta kartoittaa koko ajan, missä olisi tyhjiä paikkoja, jonne ihmisiä voisi lähettää eteenpäin. Kylmillä säillä ihmiset viettävät päivälläkin enemmän aikaa sisätiloissa. Pakkasten myötä olemme ottaneet sisään kaikki, jotka ovat tänne hakeutuneet, kertoo Sunikka.

Tilanne ei Hietaniemenkadulla sinänsä ole uusi. Palvelukeskus perustettiin vuonna 2009, jonka jälkeen se on ollut ylitäynnä vuosittain.

– Helpoin ratkaisu tähän olisi, että Helsingin asuntotilanne saataisiin paremmaksi, Sunikka vetoaa.

Helsingissä oli noin vuosi sitten 3 500 asunnotonta. Suurin osa heistä asui tilapäisesti sukulaisten tai tuttujen luona.