Koe uusi yle.fi

Kuinka voin auttaa – kaipaatko palvelua vai suositko itsepalvelua?

Itsepalveluun törmää nykyään yhä useammin. Ja välillä mitä oudoimmissa yhteyksissä. Onko itsepalvelun yleistyminen hyvä vai huono asia? Kerro mielipiteesi.

Osallistu
Suuri-Jänkäsalon itsepalvelu kioski luottaa ihmisten rehellisyyteen. Kuvassa vasemmalla on kioskin kirjasto ja oikealla uusi "kulttuurikeskus".
Suuri Jänkäsalon itsepalvelu kioski luottaa ihmisten rehellisyyteen.Yle

Harvassa ovat Suomessa ne huoltoasemat, joissa tullaan tankkaamaan autoasi. Olemme jo niin tottuneet asiaan, ettemme tule ajatelleeksi, että huoltoasemat ovat itsepalveluasemia. Menneinä vuosikymmeninä autoilijalla ei ollut mitään asiaa bensatankille. Sitä varten oli henkilökunta.

Itsepalvelu kuitenkin yleistyy jatkuvasti, ja yhä useammalla alalla siihen törmää. Kaupoissa voi maksaa ostoksensa itse, kukkakaupoissa myydään kukkia tuulikaapissa asiakkaan jättäessä rahat itse lippaaseen, postipaketit haetaan marketeista itse, ja onpa itsepalvelukioskejakin jo Suomessa. Ja niin edelleen.

Tutkijan mielestä itsepalvelu soveltuu hyvin suomalaiseen luonteen laatuun – ei haluta vaivata toista ihmistä vaan mieluummin tehdään itse. Oletko samaa mieltä?

Yle Turku ja Yle Pori käsittelevät itsepalvelua laajasti torstaina. Osallistu keskusteluun ja kerro mitä mieltä olet itsepalvelun yleistymisestä. Haluatko mieluummin palvelua?