1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Byroslavia iski jälleen: Turvapaikanhakijoiden lumityöt tyssäävät turvamääräyksiin

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies on ehdottanut, että turvapaikanhakijat ryhtyisivät lumitalkoisiin Helsingissä. Vapaaehtoisia lumenluojia ei kuitenkaan voi laittaa katualueelle töihin ilman erityistä katuturvakoulutusta.

Kotimaan uutiset
Auto parkissa lumeen hautautuneena.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin yleisten töiden lautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies ehdotti tiistaina, että turvapaikanhakijat voisivat ryhtyä lumitalkoisiin kaupunkilaisten tueksi.

Emme voi lähettää vapaaehtoisia liikenteen sekaan.

Riitta Partanen

– Auran jälkeen kadun reunaan jää usein lumivalli, joka kiilaa parkissa olevat autot nalkkiin kadun reunaan. Kutsunkin nyt turvapaikanhakijat helsinkiläisten avuksi lumitalkoisiin! He voisivat hyvin lapioida autoja esiin lumivallien takaa, Koulumies kirjoittaa tiedotteessaan.

Koulumiehen mukaan talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä ja saisi heidät tuntemaan itsensä hyödyllisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Vapaaehtoistyön organisoijiksi hän ehdottaa SPR:ää ja vastaanottokeskusten henkilöstöä.

SPR suhtautuu ajatukseen myönteisesti. Ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin arvioi, että lumenluontipartiot saataisiin liikkeelle nopeastikin, jos kaupunki tarjoaa työvälineet.

Rakennusvirasto: Kaduille ei ole asiaa ilman koulutusta

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Vapaaehtoistyön koordinaattori Riitta Partanen Helsingin kaupungin rakennusvirastosta vesittää toiveet nopeista lumenluontipartioista.

– Meillä on tarkat turvaohjeet, joiden mukaan katualueella työskentely vaatii katuturvakoulutusta. Emme voi lähettää vapaaehtoisia liikenteen sekaan, Partanen kertoo.

Partasen mukaan turvapaikanhakijat voisivat kuitenkin luoda lunta esimerkiksi leikkipuistoista tai pihateiltä, jotka usein jäävät umpeen aura-auton pyyhältäessä ohi ison tien vartta.

Aloite lumitöihin pitäisi tulla vastaanottokeskukselta itseltään. Tiedossa pitäisi myös olla jokin lapioitava kohde mielellään keskuksen lähistöllä.

– Silloin voimme urakoitsijan kanssa lainata lapioita ja järjestää työnohjausta, Partanen kertoo.

Toistaiseksi rakennusvirastoon ei ole tullut yhteydenottoja vastaanottokeskuksilta tai yhdistyksiltä.

Lue seuraavaksi