Nuorisotyöntekijä: Kertokaa nuorille kotona, että seksuaalissävytteinen huomio aikuiselta mieheltä ei ole hyväksyttävää

Oulun Walkersin toimintavastaava Perttu Kemppainen on viime syksynä selvittänyt useita välikohtauksia, jotka ovat syntyneet nuorten tyttöjen ja turvapaikanhakijoiden välille. Kemppainen toivoo vanhempien kertovan lapsilleen kadulla kulkemisen riskeistä.

Kotimaa
Kaksi tyttöä seisoo torilla.
Vihtori Koskinen / Yle

Nuorisotyön konkari Perttu Kemppainen on nyt huolissaan. Viime syksynä hän on ollut näkemässä ja selvittämässä useita turvapaikanhakijoiden ja nuorten tyttöjen välille syntyneitä välikohtauksia.

– Syksyllä oli kolme vakavampaa tilannetta ja kerran jouduin soittamaan poliisit perään. Näissä tapauksissa aikuiset kolmikymppiset miehet ahdistelivat 13 - 14 -vuotiaita tyttöjä. Heitä seurattiin ja ahdisteltiin, Kemppainen kertoo.

Keskustan yleisen turvallisuuden hän arvioi välikohtauksista huolimatta hyväksi.

– Nuoret pyörivät Rotuaarilla, joka on valaistu hyvin. Paikalla on yleensä myös aikuisia ja poliisi. Walkers partioi siellä myös.

Walkers-toiminta tekee ennaltaehkäisevää nuorisotyötä. Oulussa Walkers-kahvila on avoinna viitenä iltana viikossa.

Jotkut nuoret saattavat olla otettuja aikuisten miesten huomiosta, mutta kyllä kaikille pitää tehdä selväksi, että aikuisen miehen seksuaalissävytteiseen huomioon ei pidä vastata.

Perttu Kemppainen

Toimintavastaava Perttu Kemppainen ja kymmenet vapaaehtoiset jalkautuvat vähintään kerran viikossa, yleensä perjantai-iltaisin, nuorten pariin keskustaan.

Keskustelua molemmin puolin

Kun Kemppainen keskustassa liikkuessaan näkee tilanteita, joissa nuoret saattavat olla ongelmissa, hän menee keskustelemaan osapuolille.

– Esimerkiksi kun iso miesporukka piiritti nuoria tyttöjä, menin väliin ja kyselin tytöiltä, onko tämä turvallista ja pärjäävätkö he. Ja ymmärtävätkö miehet, että kyseessä ovat lapset.

Kemppainen pyrkii keskustelemaan asiasta myös turvapaikanhakijoiden kanssa.

– Olen kertonut heille, että Suomessa ei ole hyväksyttävää vikitellä näin nuoria tyttöjä. Suurin osa on ymmärtänyt tilanteen heti ja lähteneet pois anteeksi pyydellen, mutta tuntuu siltä että osa ei haluakaan käsittää.

Kemppainen arvioi, että tällä hetkellä tilanne on menossa parempaan suuntaan ja on rauhallinen viime syksyyn verrattuna.

Oulun poliisille on tullut ilmoituksia Kemppaisen kuvaamista tilanteista. Toistaiseksi yhtään rikosilmoitusta ahdistelusta ei ole tehty.

Ehdoton ei seksuaalissävytteiselle huomiolle

Walkers-kahvilassa ja keskustassa Perttu Kemppainen yrittää parhaansa mukaan valistaa tyttöjä. Hän toivoo, että jokaisessa kodissa vanhemmat kertoisivat tytöille ja myös pojille, miten kannattaa toimia.

Jonkun verran Oulussakin tyttöjä lähdetään seuraamaan. Minun mielestäni olisi hyvä, että nuoret tytöt liikkuisivat porukoissa eivätkä yksin.

Perttu Kemppainen

– Jotkut nuoret saattavat olla otettuja aikuisten miesten huomiosta. Mutta kyllä kaikille pitää tehdä selväksi, että aikuisen miehen seksuaalissävytteiseen huomioon ei pidä vastata, vaan se pitää selvästi torjua ja poistua sitten paikalta, Kemppainen toivoo.

– Jonkun verran Oulussakin tyttöjä lähdetään seuraamaan. Minun mielestäni olisi hyvä, että nuoret tytöt liikkuisivat porukoissa eivätkä yksin.

Muutamat pilaavat kaikkien maineen

Walkers-kahvilassa lähes puolet kävijöistä on maahanmuuttajataustaisia nuoria. Heidän käytöksestään Kemppaisella ei ole moitittavaa.

– Hyvin tullaan kaikkien kanssa juttuun ja noudatetaan kahvilan sääntöjä. Nuorten kesken ei juurikaan esiinny rasismia.

Kertomalla kokemuksistaan Kemppainen haluaa saada viestiä kaupungin tapahtumista koteihin ja nuorille. Hän korostaa, että tuntee paljon maahanmuuttajataustaisia, eikä halua kertomallaan leimata turvapaikanhakijoita.

– Muutamat mätämunat saattavat pilata kaikkien maineen, ja näin on varmaan jo osittain tapahtunutkin.

Kemppainen toivoo, että puolin ja toisin asioista keskustelemalla voitaisiin välttyä isommilta ristiriidoilta.