yle.fi-etusivu

Jalankulkija auton alle järven jäällä ja muita vaaratilanteita – pelastuslaitos kehottaa jäälläliikkujia malttiin

Tasaiset teräsjäät houkuttelevat kulkijoita sekä järvelle että merelle. Monin paikoin jää kestää jo autollakin ajamisen, mutta huolimaton voi aiheuttaa vaaratilanteita itselleen tai kanssakulkijoilleen.

Kotimaa
Meren jäälle on jäänyt monenlaisten kulkupelien jälkiä Vaasassa.
Antti Haavisto / Yle

Tasaiset ja lumettomat jäät houkuttelevat kulkijoita ympäri Pohjanmaata. Monin paikoin jäillä liikutaan jo kävellen, luistellen, hiihtäen sekä mönkijöillä, moottorikelkoilla ja jopa autoilla.

Vaasan edustalla jäätilanne on kohtalaisen hyvä. Sisäsaaristossa jään paksuus on merivartija Hannu Saaren mukaan 15-30 senttimetriä, mutta meriveden edestakainen nousu ja lasku aiheuttaa muutoksia jäätilanteeseen.

– Reilun vuorokauden aikana korkeus tippui 60 senttimetriä ja nyt ennustetaan nousua 40 senttiä, ja tämä edestakainen liike aiheuttaa rannoille muutoksia. Jäälläliikkujan on syytä huomioida nämä muutokset, koska jäät voivat olla heikkoja rannasta, kertoo merivartija Saari Vallgrundin merivartioasemalta.

Meriveden korkeuden vaihtelu aiheuttaa mielenkiintoisen näköisiä "jääkekoja".
Merivedenkorkeuden vaihtelu aiheuttaa jäähän mielenkiintoisia "kekoja".Antti Haavisto / Yle

Vedenkorkeuden vaihtelu aiheuttaa myös lisävirtauksia, eli jäät voivat olla virtapaikoissa hyvinkin heikkoja, Saari muistuttaa. Hän sanoo myös, että kaikki on sujunut toistaiseksi hyvin, eikä merivartijoiden ole tarvinnut puuttua jäällä liikkuvien tekemisiin.

Malttia ja harkintaa, eikä liikaa vauhtia

Lappajärvellä jäänpaksuus on pelastuslaitoksen mukaan ainakin järven pohjoispäässä nelisenkymmentä senttimetriä ja olosuhteet ovat hyvät, koska jää on tasaista teräsjäätä. Jäällä liikutaan välillä autoillakin. Autoilijoiden vauhti on kuitenkin olosuhteisiin nähden toisinaan liian kova.

– Jäällä on nyt hyvä liikkua ja periaatteessa siellä voi ajaa lujaakin, mutta siinä on omat vaaransa aina. Nopeudet ovat kuitenkin osalla ihan valtavia, ja silloinhan pysähtymismatka on pitkä ja ennakoitavuuskin vaikeaa. Malttia siis ja harkintaa jäällä ajamiseen, muistuttaa asemavastaava ja ylipalomies Hannu Övermark Lappajärven paloasemalta.

Övermark kehottaa myös pitämään huolta siitä, että tietää, missä jäillä kannattaa ylipäänsä liikkua.

Onnettomuuksiakin on jo tapahtunut

Kun liukkaalla jäällä liikkuu sekä kevyttä liikennettä että moottoriajoneuvoja, voi sattua pahastikin. Viime viikonloppuna auto törmäsi Lappajärven jäällä jalankulkijaan.

– Yksi henkilö oli kuvaamassa jäällä auton ajelua, ja kuvattava auto sitten törmäsi kyseiseen jalankulkijaan. Henkilö loukkaantui jonkin verran mutta ei vakavasti, Hannu Övermark kertoo.

Seinäjoen Kyrkösjärvellä upposi auto jäihin kuluvalla viikolla. Hannu Övermark sanoo kuulleensa, että auto olisi tipahtanut osittain jäihin myös Vimpelin itäpuolella. Övermark kertoo myös kalastajasta, jonka moottorikelkka tipahti rekineen jäihin Lappajärvellä viikko sitten.

– Siinä oli jo lähellä, että kalastaja olisi menehtynyt, mutta hän pelastautui onneksi itse.