Suomalaisille kuntoilijoille aktiivisuusrannekkeet ovat jo arkipäivää – Seuraava trendi älykäs treenipaita ja tennismaila

Suomalaiset kuntoilijat innostuivat aktiivisuusrannekkeiden kaltaisista puettavista älylaitteista jo pari vuotta sitten. Teknologian kehittyessä laitteiden kirjo kasvaa vaatteisiin ja urheiluvälineisiin.

Kotimaa
Kaksi yhdeksäsluokkalaista juoksemassa kuntosalilla
Yle

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vuoden 2016 kuntoilutrendien (siirryt toiseen palveluun) ykkönen ovat mukana kulkevat ja puettavat kuntoilijoiden älylaitteet. Suomessa kuntoilijoiden avuksi tarkoitetut älyvempeleet löivät jo läpi muutama vuosi sitten.

– Uskoisin, että toistaiseksi on nähty vasta jäävuoren huippu ja tulevina vuosina nähdään vielä uusia alueita puettavan teknologian saralla, sanoo Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Juha Orava.

Samaa mieltä ollaan myös S-ryhmässä ja Keskolla. Kauppaketjut odottavat, että kuluttajat innostuvat tänä vuonna eritoten siitä, että uusimmissa aktiivisuusrannekkeissa sykettä voi mitata myös ranteesta.

– Näistä rannekkeista onkin tulossa entistä kellomaisempia. Sykettä tullaan mittaamaan yhä useammin ranteesta, rintakehän ja vyötärön sijaan, arvioi Intersportin tuotepäällikkö Juha Oja.

Älyä vaatteisiin

Rannekkeiden lisäksi teknologiaa on tulossa myös muuta ihoa vasten. Niin sanotuissa älykkäissä vaatteissa elektroniikka yhdistyy osaksi vaatetta. Älyvaate voi mitata muun muassa kuntoilijan lihasten toiminnan tehokuutta ja ihon lämpötilaa.

Älykkäitä urheiluvaatteita on jo jonkin verran markkinoilla, mutta ne ovat vielä hintavia ja niitä ei löydy jokaisesta urheilukaupasta. Lähivuosina älyvaatteet tulevat kuitenkin yleistymään, arvioi VTT:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Riku Rikkola.

– Älyvaatteiden pitäisi olla mukavia käyttää ja ne eivät saa olla hankalasti puettavia. Sellaisia pyritään koko ajan kehittämään paremmiksi myös Suomessa.

aktiivisuusranneke
Marja Väänänen / Yle

Viisaampia urheiluvälineitä

Älyteknologiaa hyödynnetään myös urheiluvälineissä kuten mailoissa ja palloissa. Rikkolan mukaan älykkäissä urheiluvälineissä keskitytään ihmisten elintoimintojen sijaan taidon mittaamiseen.

– Esimerkiksi tennis- ja golfmailoihin voidaan asentaa antureita, jotka mittaavat käyttäjän lyöntitekniikkaa. Mailasta saatujen tietojen perusteella voidaan sitten löytää ne osa-alueet, joita lyömisessä voisi kehittää.

Älykkäät urheiluvälineet ovat Rikkolan mukaan yleensä helpompia toteuttaa kuin älyvaatteet, sillä niiden ei tarvitse mukautua huomaamattomaksi osaksi käyttäjän vartaloa. Älyvaatteissa on kuitenkin tulevaisuus.

– Alan iso visio on, ettei tulevaisuudessa tarvittaisi mitään ylimääräisiä laitteita, vaan kaikki tarvittava elektroniikka olisi jo sisällytetty vaatteeseen, Rikkola pohtii.

Mittaaminen tullut kuntoiluun jäädäkseen

Kuntoilijoita erilaisissa älylaitteissa ja -sovelluksissa kiehtoo niistä saatava yksityiskohtainen tieto. Lisäksi saatu tieto on tarjoiltu kuntoilijoille helposti ymmärrettävässä muodossa.

Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian professori Vesa Linnamon mukaan älylaitteiden käytöstä voi olla kuntoilijoille myös oikeasti hyötyä.

– Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että mittareiden käyttäjät saavat näistä motivaatiota liikkumiseen ja liikunnan määrä saattaa lisääntyä. Tämä innostaa käyttämään niitä, hän summaa.