1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arabia (Yritys)

Torniossa näytillä yli 100 Arabian kastikeastiaa – "Kaikkihan me keräilemme jotain"

Tornionlaakson maakuntamuseossa on tammi-maaliskuun aikana esillä laaja Arabian kastikeastiakokoelma. Suositun ja tunnetun brändin toivotaan houkuttelevan museokävijöitä niin Suomesta kuin Ruotsin puoleltakin.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Tornionlaakson maakuntamuseossa avattiin torstaina näyttely Arabian kastikeastioista. Esillä on reilu sata astiaa oululaisen Kalervo Jussinniemen kokoelmasta.

Kastikeastioiden historia alkaa jo 1600-luvulta. Suuret astiamäärät olivat tarpeen erityisesti 1800-luvun lopun muodikkailla päivällisillä, joihin kuului yleensä kymmenen ruokalajia lisäkkeineen.

– Kastikekulhohan on esineenä sellainen, ettei sitä enää juuri näy ihmisten joulupöydässäkään. Sen valmistuskin on päättynyt 1980-luvulla.  Siinäkin mielessä se on varmaan kiva keräilykohde, koska siitä löytyy paljon versioita ja sen valmistus on jo päättynyt, kertoo vt museonjohtaja Minna Heljala.

Arabian valikoimista tunnetaan sadan vuoden ajalta 87 erilaista astiastomallia ja erilaisia koristeaiheita yli 700. Nykyajan kattauksissa kastikeastiat alkavat olla harvinainen näky.

Malli U, kuparipainokoriste joka oli käytössä vuosina 1902–1903, fajanssi. Kuva: Risto Koskinen / Yle

– Vanhimmat astiat ovat 1900-luvun alulta ja uusimman 1980-luvulta. Mukana on muun muassa eduskuntatalon käytössä ollut malli ja Arabian tehtaanjohtajalle suunniteltu värimalli, sanoo amanuenssi Elisa Tarkkanen.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa ja se on avoinna Torniossa 15.1. – 13.3.2016.

Keräily kunniaan

Helmikuussa 9.2. museolla järjestetään myös keräilijäilta, jossa kaksi keräilijää esittelee omia kokoelmiaan ja keskustelee keräilystä yleisön kanssa.

Maakuntamuseo haluaa näyttelyn ja illan kautta herättää keskustelua ja ajatuksia keräilystä yleensä ja sen eri ilmenemismuodoista.

– Kaikkihan me keräilemme jotakin, hymyilee Heljala.