Harvinaista yhteistyötä Hämeenlinnassa – ambulanssi päivystää poliisiasemalla

Pelastuslaitos on sijoittanut yhden ambulansseistaan Hämeenlinnan poliisiaseman Miekkalinnan yhteyteen. Ambulanssi saapuu näin useita minuutteja nopeammin Hämeenlinnan länsiosiin. Keskussairaalan, pelastuslaitoksen ja poliisin yhteistyö on harvinaista jopa Euroopan mittakaavassa.

Kotimaa
Ambulanssieja ja henkilöstöä poliisiasema Miekkalinnan pihassa
Timo Leponiemi / Yle

Pelastuslaitoksella on ollut Hämeenlinnan länsiosissa vaikeuksia päästä potilaiden luo kahdeksassa minuutissa eli ensihoitopalvelun tavoiteajassa. Aluehallintoviranomainenkin on patistellut nopeuttamaan avun saantia moottoritien länsipuolelle. Nopealla aikataululla pelastuslaitos sai luvan sijoittaa yhden ambulansseistaan uuden poliisiaseman yhteyteen.

– Tämä nopeuttaa avun saamista kuudella, seitsemällä minuutilla verrattuna siihen, että ambulanssi lähtee Kutalantien paloasemalta, laskee Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala.

Miekkalinnasta ambulanssi ehtii apuun aiempaa nopeammin myös moottoritielle.

– Odotukset ovat suuret. Ensinnäkin se, että tavoiteajat saadaan paremmiksi, mutta samalla poliisin ja meidän yhteistyö paranee, samoin kuin kansalaisten palvelu ja meidän oma työturvallisuutemme, kiittelee Hakala.

– Me teemme jo nyt monissa tehtävissä yhteistyötä poliisin kanssa ja nyt yhteistyötä saadaan syvennettyä.

Voi pelastaa ihmishenkiä

Akuuttilääketieteen professori, ylilääkäri Ari Palomäki kehuu avoimesti uudistusta. Hän katsoo, että ambulanssin saapuminen potilaan luo jopa useita minuutteja nopeammin auttaa pelastamaan jopa ihmishenkiä. Palomäki näkee tärkeäksi myös sen, että viranomaisten yhteistyö paranee.

– Lähtökohtaisesti Suomessa viranomaisten yhteistyö on tiiviimpää kuin monessa muussa maassa. Me olemme yrittäneet katsoa, onko tällaista järjestelyä muualla ja näyttää siltä, että me olemme ihan Euroopan kärjessä.

Palomäki näkee uudistuksessa niin aineellisia kuin aineettomiakin hyötyjä.

– Kun suunnitellaan kriittisiä toimintoja rauhan aikana, niin kriisivaiheessa ne sujuvat paremmin. Samalla tavallinen toiminta tulee yksinkertaisemmaksi ja helpommaksi.

Parola jää yöksi ilman omaa ambulanssia

Käytännössä yksi Kutalantien paloasemalla oleva ambulanssi päivystää Miekkalinnassa aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Iltakahdeksasta eteenpäin päivystysroolin ottaa Parolassa oleva ambulanssi.

Parolan ja Iittalan suunnalla yöaikaisia lähtöjä on sen verran vähän, ettei auton siirtäminen Miekkalinnaan aiheuta ongelmia, uskoo ensihoitopäällikkö Lasse Hakala.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella on kaikkiaan 17 ambulanssia. Niistä kymmenen on ympärivuorokautisessa valmiudessa. Kanta-Hämeessä autoilla on vuosittain lähes 30 000 tehtävää.

Ensihoitaja ottaa rattijuoppoepäiltyjen verikokeet

Hämeen poliisin apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen on tyytyväinen siihen, että poliisilta löytyi tilat ambulanssille. Se myös helpottaa poliisin työtä, sillä poliisi saa ensihoitohenkilökunnalta apua juoppoputkiensa asiakkaista huolehtimiseen.

Jos me pystymme hoitamaan rattijuoppojen verikokeet, niin se ei sido poliiseja kuljettamaan heitä päivystykseen.

Lasse Hakala

Tähän saakka ambulanssit ovat joutuneet vierailemaan Miekkalinnassa putka-asiakkaiden vuoksi viikoittain. Ensihoitopäällikkö Lasse Hakala ei kuitenkaan halua nimittää poliisiasemalla toimivia ensihoitajia juoppovahdeiksi.

– Putkassa on toki poliisin asiakkaita, jotka ovat usein myös meidän asiakkaitamme. Heitä pääsemme tavoittamaan nyt helpommin.

Poliisi hyötyy myös siinä, että poliisiasemalle sijoitetut ensihoitajat voivat hoitaa rattijuoppoepäiltyjen verikokeiden ottamisen. Aiemmin poliisien aikaa on kulunut heidän kuljettamiseensa keskussairaalaan verikokeisiin.

– Yhteiskunnallisesti on hyödyllistä, jos me pystymme hoitamaan rattijuoppojen verikokeet, niin se ei sido poliiseja kuljettamaan heitä päivystykseen.