yle.fi-etusivu

Hiljaisuuden ystävät riemuitsevat lumesta – lumipeite vaimentaa melua useita desibelejä (video)

Haitalliselle liikennemelulle altistuu lähes miljoona suomalaista. Melun terveysvaikutukset ovat konkreettisia.

kulttuuri
Aloituskuva lumi-videoon.
Lumella on oiva ominaisuus, jota harvoin tulee ajatelleeksi: se hiljentää ympäristön.

Talvi tuo tullessaan tuttuja ääniä: askelten narskuntaa, luistimien sivalluksia, lumilapion kolinaa. Lumen mukana saapuu myös hiljaisuus. Nastarenkaiden ratina pehmenee, ja lumikinokset teiden varsilla käyvät meluvalleista.

Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastajan Larri Liikosen mukaan lumi voi vaimentaa ympäristömelua parhaimmillaan useita desibelejä. Se on merkittävää, sillä jo kolmen desibelin muutos vastaa äänekkyyden puolittumista tai tuplaantumista.

Haitallisena pidettävälle yli 55 desibelin liikennemelulle altistuu jo lähes miljoona suomalaista. Haitat terveydelle ovat konkreettisia: melu aiheuttaa unettomuutta ja stressiä, joka voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

– Tietysti lumi vaikuttaa myös maasta ja muusta ympäristöstä tuleviin heijastuksiin. Mitä paksumpi lumikerros, niin sitä paremmin se vaimentaa ääntä. Korvakin sen kuulee, Liikonen sanoo.

Hän huomauttaa, että joskus lumi saattaa toimia myös äänenvahvistimena.

– Jos tulee suojakeli ja sitten taas pakkasta, niin lumi jäätyy. Silloin saattaa käydä niin, että ääni kantautuukin pidemmälle kuin kesällä, jolloin on sula maa ja puissa lehdet.