Pajalan kaivoksen jälleensyntyminen yhä auki

Ruotsin Pajalassa vuosi sitten konkurssiin menneen Kaunisvaaran nuoren rautakaivoksen kohtalo puhuttaa. Kaivoksen rikastamon omistavat ruotsalaissijoittajat ovat tuloksetta pyrkineet myymään konkurssikaivosta Ruotsin valtion kaivosjätille LKAB:lle. Eilen Ruotsin yleisradioyhtiön radio P4 Norrbotten kertoi, että vaihtoehtona on myös rikastamon myynti ulkomaiselle taholle.

talous
Northlandin kaivos Kaunisvaarassa
Northland Resources

Vuosi sitten Pajalassa lyhyen aikaa toiminut kaivosyhtiö Northlandin rautakaivos haettiin konkurssiin. Yli miljardi euroa maksaneen investoinnin vararikko oli Ruotsin historian suurin. Kaksi ja puolisataa menetti työpaikan kaivoksella.

Viime kesänä joukko ruotsalaisia sijoituspohattoja osti omistamalleen Abecede-yhtiölle konkurssikaivoksen tuliterän rikastamon ja toista sataa malmijunavaunua. Heidän tavoitteensa on ollut kaivoksen pysyminen Pajalassa ja avaaminen joskus tulevaisuudessa, myymällä rikastamo ja muut kamppeet Ruotsin valtion kaivosjätti LKAB:lle.

Ruotsin hallitus tai LKAB eivät ole lämmenneet ainakaan julkisesti haltuunotolle. Myös LKAB painii romahtaneen raudanhinnan vuoksi oman kannattavuutensa kanssa. Huipussaan rautamalmi maksoi vajaa 200 dollaria tonnilta, nyt hinta on neljäsosa siitä. Uutiset Kiinan pörssilaskusta eivät povaa nopeaa raudan kysynnän ja hinnan nousua.

Ongelmana halpa rauta

Pajalan kunnanneuvos Harry Rantakyrö pelkää, että jos ulkomainen omistaja purkaa ja siirtää rikastamon muualle niin Kaunisvaaran kaivostoiveet saadaan kuopata lopullisesti.

Sosiaalidemokraattista puoluetta edustava Rantakyrö on pitkin vuotta tiukasti vaatinut valtiota pelastamaan kaivoksen. Puoluetoveri Stefan Löfvenin johtama Ruotsin hallitukselta pelastusrengas on toistaiseksi heittämättä.

Pajalan kunnanneuvos Harry Rantakyrö sanoo Yle Lapin uutisille, että purku olisi katastrofi.

– Jos se puretaan pois tuo rikastamo, niin se on valmis, siihen ei tule koskaan kaivosta Kaunisvaaraan. Se on täysi katastrofi, ei ainoastaan Pajalalle vaan koko seudulle, Suomen puolelle kans, sanoo Rantakyrö.

Kaunisvaaran kaivosta pyörittäneellä, konkurssin tehneellä Northlandilla, oli Hannukaisen kaivoshanke myös naapurissa Suomen puolella Kolarissa. Konkurssipesä myi Hannukaisen hankkeen Suomeen.

Ostaja, ylitorniolainen, kaivosalalla alihankkijana pitkään toiminut länsilappilainen Tapojärvi Oy ilmoitti kaupan jälkeen aloittavansa kaivoksen Hannukaisessa muutaman vuoden sisällä.

Kaivosalalla pitkään itsekin työskennellyt Pajalan kunnanneuvos Harry Rantakyrö pitää Hannukaisen rautakaivosta mahdollisena kun raudan hinta joskus nousee. Aikanaan nousu hänen mukaansa tapahtuu vääjäämättä ja Pohjoiskalotilla olevat Euroopan merkittävimmät rautamalmivarannot hyödynnetään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus