Missä olet, nukkumatti? Unettomuutta halutaan hoitaa ilman lääkkeitä

Lääkäreitä kannustetaan univaikeuksien lääkkeettömään hoitoon. Uusia hoitosuosituksia pannaan jakoon sadoissa koulutustapahtumissa, joista ensimmäinen on Lääkäripäivillä tänään torstaina.

A-studio
Leeni Peltonen ja Markku Partinen.
Leeni Peltonen ja Markku Partinen.Yle

Vähintään 300 000 suomalaista käyttää unilääkkeitä. Näin kertovat Kelan lääkekorvaustilastot. Lisäksi unettomuuden hoitoon käytetään enenevässä määrin väsyttäviä masennuslääkkeitä ja ilman reseptiä myytävää melatoniinia.

Professori, unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta arvioi illalla Ylen A-studiossa, että tästä joukosta lääkkeitä tarvitsevia on vain joitakin kymmeniä tuhansia.

– Siellä on alun perin tilapäisestä unettomuudesta kärsiviä ihmisiä, joilla unilääkkeiden käyttö on jatkunut.

Partinen on toiminut puheenjohtajana työryhmässä, joka on päivittänyt unettomuuden hoidon käypä hoito -suosituksen (siirryt toiseen palveluun). Sen olennainen sisältö on, että unettomuuden hoidossa parhaat tulokset saavutetaan tutkimusten mukaan lääkkeettömällä hoidolla.

Suosituksen jalkauttaminen terveydenhoitohenkilökunnalle alkaa tänään aamupäiväseminaarilla Lääkäripäivillä Helsingissä. Partisen arvion mukaan vuoden mittaan tullaan järjestämään satoja koulutustapahtumia, jotta tieto tavoittaisi mahdollisimman monta suomalaista.

25 vuoden jälkeen irti lääkkeistä

Viestintäyrittäjä, entinen Kotilieden päätoimittaja Leeni Peltonen kertoi A-studiossa käyttäneensä unilääkkeitä 25 vuotta. Kymmenisen vuotta sitten hän alkoi huolestua asiasta. Mitään fyysistä syytä unettomuuteen ei löytynyt, mutta lopulta syyksi paljastui niin kutsuttu toiminnallinen unettomuus.

– Minulla on korkea stressitaso, en rauhoitu yölläkään. Se voi olla innostusta tai sitten stressiä.

Uneenpääsy ilman lääkkeitä mahdollistui useilla elämäntapamuutoksilla. Niihin kuuluvat muun muassa herääminen aina suurin piirtein samaan aikaan ja säännöllinen syöminen. On myös tärkeää miettiä jo hyvissä ajoin päivällä huolia, jotka saattavat valvottaa yöllä.

– Lisäksi olen alkanut harrastaa vähän erilaista liikuntaa kuin aiemmin. Juoksemisen sijaan kävelen nykyisin tosi paljon.

Unilääkkeet altistavat sairauksille

Markku Partinen pitää unilääkkeiden käyttöä ongelmallisena paitsi riippuvuusvaaran takia myös siksi, että ne voivat aiheuttaa depressiota sekä muistisairauksia kuten Alzheimerin tautia. Toisaalta unettomuus on yksi verenpainetaudin riskitekijä. Partinen pitääkin unettomuutta diabetekseen verrattavana kansantautina.

Unettomuudesta kärsiviä Partinen muistuttaa, että tilapäinen unettomuus on normaalia. Pidempiaikaisen unettomuuden syy kannattaa selvittää hakeutumalla terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.