yle.fi-etusivu

Teknologiateollisuus: Kiinan tuontia ei pidä helpottaa hötkyillen

EU punnitsee polkuhinnoittelusta syytetyn Kiinan vaatimusta markkinatalousmaan asemasta. Myönteinen päätös helpottaisi kiinalaisen tavaran tuontia Eurooppaan. Terästeollisuus kärsii jo nyt vakavasti Aasian ylituotannon dumppauksesta länsimarkkinoille.

talous
Kontteja  Kwai Chungin satamassa Hongkongissa.
Kwai Chungin satama Hongkongissa.Alex Hofford / EPA

EU:n komissio käynnisti keskiviikkona keskustelut Kiinan kansainvälisen markkina-aseman muuttamisesta. Kiina katsoo, että sille on luvattu joulukuuhun mennessä virallinen asema markkinatalousmaana.

Jos Kiina saa tahtonsa läpi, sen tuotteet pääsevät entistä sujuvammin Eurooppaan, koska mahdollista hintojen polkemista on vaikeampi torjua rangaistustulleilla.

Kiina tulkitsee, että lupaus markkinatalousasemasta kirjattiin sopimukseen, jolla Kiina liittyi Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi viisitoista vuotta sitten.

Sopimuskohta on kuitenkin monitulkintainen ja esimerkiksi Yhdysvallat vastustaa ajatusta. EU-maat ovat jakautuneet kysymyksessä.

"Ei pitäisi hötkyillä"

– Tämä asia on Suomen kannalta erittäin tärkeä ja tunteet vaihtelevat puolesta ja vastaan, toteaa muun muassa metalliteollisuutta edustavan Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Suomaisteollisuudessa on sekä hyötyjiä että kärsijöitä, jos Kiina nostetaan muodollisesti markkinatalouksien joukkoon, Turunen sanoo.

Yritykset, jotka ostavat raaka-aineensa Kiinasta, mutta eivät omilla tuotteillaan kilpaile Kiinan kanssa, voivat hyötyä. Halvan kiinalaistavaran kanssa kilpailevat yritykset taas pelkäävät päätöksen seurauksia.

Jäsenvaltiot eivät ole saaneet komission lupailemia selvityksiä päätöksen talousvaikutuksista. Turusen mukaan asiaa ei kannata yrittää vielä ratkaista.

– Kun tämä on vaikutuksiltaan varmasti suuri, niin ei pitäisi hötkyillä, vaan tehdä vaikuttavuusanalyysi rauhassa, Teknologiateollisuuden Jorma Turunen sanoo.

Tänään komissio ilmoitti kuulevansa asiasta teollisuutta ja kauppakumppaneitaan. Lopullista päätöstä ei tehtäne kuukausiin.

Teräs- ja vaateteollisuus Kiinan puristuksessa

Kiinan teräksen ylituotanto on tonneissa mitattuna yli kaksinkertainen EU-maiden koko terästuotantoon verrattuna, arvioi terästuottajien järjestö Eurofer, joka vastustaa Kiinan aseman muuttamista kiivaasti.

Kiinalaisteräksen tuonti Eurooppaan on kaksinkertaistunut puolessatoista vuodessa ja samalla teräksen hinta on laskenut 40 prosenttia, järjestö laskee.

Euroopassa Kiinan tuonnin helpottamista vastustaa esimerkiksi Italia, joka haluaa suojata vaateteollisuuttaan.

Toisaalta monet yritykset ja tavalliset kuluttajat iloitsevat edullisista kiinalaistuotteista.

EU:lla on sitä paitsi tarve korjata tulehtuneita kauppasuhteitaan Kiinaan, josta toivotaan miljardikaupalla investointeja Eurooppaan.

Ainakin Britannia, Hollanti, Ruotsi ja Tanska ovat ilmaisseet tukevansa Kiinan markkinatalousasemaa. Myös talouden mahtimaa Saksa suhtautuu asiaan varauksellisen myönteisesti. Suomi ei ole vielä muodostanut kantaansa.