Uskaltaako minnekään enää matkustaa? Kyllä, mutta tolkun kanssa

Istanbulissa Turkissa ja Jakartassa Indonesiassa tehdyt pommi-iskut turistien suosimiin kohteisiin saavat ulkomaanmatkaa suunnittelevan empimään, pitäisikö jättää reissu tekemättä ja jäädä Suomeen. Asiantuntija kannustaa lähtemään, mutta tolkku pitää säilyttää.

terveys
Matkustajia turvatarkastuspisteellä Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Matkustajia turvatarkastuspisteellä Helsinki-Vantaan lentokentällä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turkissa Istanbulissa tiistaina tehty isku tapahtui vilkkaassa turistikohteessa. Useita kuoli ja loukkaantui. Sen jälkeen suomalaiset soittivat ulkoministeriöön ja tiedustelivat Turkin turvallisuudesta. Niin käy aina terrori-iskuista kertovien uutisten jälkeen. Ne vaikuttavat suomalaisten matkapäätöksiin.

Suomalaiset matkustavat ulkomailla enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Teemu Turunen

– Kyselyjä tulee paljon. Kiinnostus matkustusturvallisuutta kohtaan on selvästi lisääntynyt, kertoo Konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen ulkoministeriöstä.

– Suomalaiset matkustavat ulkomailla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Turvallisuustekijät vaikuttavat enenevässä määrin matkakohteen valintaan, hän jatkaa.

Matkustustiedote kertoo turvallisuudesta

Ulkoministeriön internetsivuilla luettavissa olevat matkustustiedotteet (siirryt toiseen palveluun) antavat tietoa maiden yleisestä turvallisuustilanteesta sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista.

– Siinä mietitään tietysti maan rikollisuutta, pohditaan erilaiset liikenteeseen tai terveydenhuoltoon liittyvät riskit, Teemu Turunen sanoo.

Ministeriö ei kovin heppoisin perustein lähde kansalaisten matkustusintoa toppuuttelemaan.

– Matkustamisen välttämistä suositellaan vain hyvin poikkeuksellisesti.

Ääritapauksissa kehotetaan poistumaan maasta. Silloin kyseessä on usein maa, jossa on sotatila kuten Syyria, Jemen, Libya, Somalia, Etelä-Sudan ja Burundi.

Tällä hetkellä suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista Kongon demokraattiseen tasavaltaan sekä Pakistaniin, ja kaikkea matkustamista Afganistaniin ja Irakiin.

Ministeriö päivitti matkustustiedotteensa myös Turkkiin. Sen mukaan maahan voi edelleen matkustaa, mutta Kaakkois-Turkin, Syyrian ja Irakin raja-alueita tulisi välttää.

Matkustaminen on elämän suola. Ehdottomasti kannattaa nähdä muuallekin kuin valtion rajojen sisäpuolelle.

Teemu Turunen

– Näiden lisäksi on tietysti paljon kohteita, joissa yksittäisten iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Monin paikoin kannattaisi välttää isoja väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Matkustusilmoitus myös Kanarian matkoista

Yhä useampi suomalainen tekee reissuun lähtiessään ulkoministeriölle matkustusilmoituksen (siirryt toiseen palveluun). Sen avulla paikallinen edustusto saa matkailijaan yhteyden mahdollisen kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

– Suosittelen sen tekemistä lähtipä perinteiseen turistilomakohteeseen tai eksoottisempaan kaukokohteeseen. Toivoisin, että siitä tulisi rutiini aina matkalle lähtiessä.

Mitä Teemu Turunen sanoisi heille, jotka pohtivat, uskaltaako enää ylipäätään matkustaa yhtään minnekään, pitäisikö pysytellä Suomessa?

Vanha totuus on, että kotiinsa on myös moni kuollut.

Teemu Turunen

– Matkustaminen ja muiden kulttuurien, maiden, kansojen ja ihmisten kohtaaminen on valtava rikkaus. Matkustaminen on elämän suola. Ehdottomasti kannattaa nähdä muuallekin kuin meidän valtion rajojen sisäpuolelle, jos sellainen mahdollisuus on.

– Vanha totuus on, että kotiinsa on myös moni kuollut. Sanoisin, että sellainen järjen käyttö on sallittua ja tolkun toiminta on tärkein kriteeri.