Ecuador suostuu yhteistyöhön Ruotsin kanssa Assangen kuulustelemiseksi

Wikileaksin perustaja Julian Assange on piilotellut Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012. Ruotsi haluaa kuulustella häntä epäillyistä seksuaalirikoksista. Assange on sanonut pelkäävänsä Ruotsin luovuttavan hänet Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat
Julian Assange valokuvassa, joka on julkaistu 22. elokuuta 2015.
Julian Assange valokuvattuna Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa. Kuva on julkaistu 22. elokuuta 2015.Yui Mok / EPA

Ecuador sanoo tekevänsä yhteistyötä ruotsalaisten syyttäjien kanssa vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen kuulustelemiseksi Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

Ecuadorin ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Ruotsin valtionsyyttäjä oli keskiviikkona kertonut toimittaneensa Ecuadorille kirjallisen pyynnön saada kuulustella Assangea.

Ecuadorin ulkoministerin Ricardo Patinon mukaan kuulustelut toteutettaisiin Ecuadorin lakien mukaisesti. Hänen mukaansa kuulustelun suorittaisivat ecuadorilaiset syyttäjät, mutta myös ruotsalaisia syyttäjiä voisi olla paikalla.

Australialainen Assange on piilotellut Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa jo yli kolmen vuoden ajan. Hän on toistuvasti kieltäytynyt matkustamasta Ruotsiin vastaamaan häntä kohtaan esitettyihin raiskaussyytöksiin.

Assange on sanonut pelkäävänsä luovutusta Yhdysvaltoihin ja joutumista oikeuteen satojentuhansien salaisiksi luokiteltujen, vuodettujen Yhdysvaltain sotilaallisten ja diplomaattisten asiakirjojen julkaisemisesta vuonna 2010.

Viime maaliskuussa Ruotsin syyttäjät suostuivat Assangen kuulustelemiseen Lontoossa ja luopuivat vaatimuksestaan saada hänet Ruotsiin. Ecuador oli kuitenkin kieltäytynyt sallimasta Assangen kuulustelua, kunnes maat pääsivät joulukuussa alustavaan sopimukseen kuulusteluiden järjestämisestä.

Juttua täsmennetty klo 7.06: Assangen perustama Wikileaks julkaisi vuodetut asiakirjat, eikä vuotanut niitä itse, kuten jutussa alun perin sanottiin

Lähteet: AFP