Kiireellisyysluokitus määrittää aurausjärjestyksen – bussiväylien aukipito etusijalla

Tasainen lumisade on pitänyt aurauskaluston liikkeellä. Kuopiossa moni on odottanut auraa tonttikadulle. Väylien auraus on jaettu kiireellisyysluokkiin, jossa etusijalla ovat linja-autoreitit.

lumi
Kaksi aura-autoa ajaa peräkkäin.
YLE / Mika Moksu

Toista vuorokautta jatkunut tasainen lumisade on pitänyt auraajat kiireisinä. Tonttikaduilla on jouduttu odottelemaan lumiaurojen saapumista, mikä on saanut asukkaat tuskastumaan.

Esimerkiksi Kuopiossa ajoradat on jaettu kolmeen kiireellisyysluokkaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat linja-autoreitit ja niiden yhteydessä olevat kevyen liikenteen väylät. Ne aurataan ensin. Tonttikadut kuuluvat kolmanteen luokkaan.

Liikelaitos Mestarin piiriesimies Jani Kivimäki vastasi puheluun varhain torstaiaamuna päivystettyään läpi keskiviikon ja torstain välisen yön. Hänen mukaansa ensimmäisen luokan ajoradat saatiin aurattua aamun aikana ja tonttikaduillekin oli jo päästy.

Kolmannen luokan ajoradoilla eli tonttikaduilla lähtökynnys on viisi senttiä lunta ja sateen loputtua niiden on oltava 12 tunnin kuluttua auki. Jatkuva lumisade vaikuttaa kuitenkin tilanteeseen.

– Tällaisina päivinä, jolloin lunta sataa koko ajan auraus on jatkuvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että on oltava koko ajan ensimmäisen ja toisen luokan ajoradoilla, että linja-autoreitit ja pääväylät ja kevyen liikenteen laatukäytävät saadaan pidettyä auki, kertoo Kivimäki.

Kivimäki toivoo kaupunkilaisilta kärsivällisyyttä.

– Lunta tulee koko ajan ja tonttilaisia harmittaa kun aurasta kääntyy lunta liittymään. Kyllä me parhaamme täällä tehdään ettei sitä siihen käänny, mutta kun lunta on paljon niin sille ei vain voi mitään. Sellaista ymmärrystä ja yhteistyötä meidän kanssa niin tästä tulee hyvä, toivoo Kivimäki.

Ilmatieteen laitoksen mittauspisteissä lumen määräksi kerrotaan tällä hetkellä noin 20 senttiä. Vieremällä Kaarakkalan mittausasemalla tosin oli torstaiaamuna lunta vähemmän, 11 senttiä.