1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Ringettehuuma innostaa nuoria tyttöjä lajin pariin

Tyttöjen ja naisten jääpeli ringette kasvattaa suosiotaan. Harrastajamäärissä koettiin selkeä kasvu vuoden 2010 kotikisojen MM-mestaruuden myötä. Nyt lajille odotetaan samanlaista kasvupyrähdystä tuoreen MM-kullan vanavedessä.

Helmi Uotinen tykkää torjua Lahti Ringeten E-junnuissa Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ringette-seuroja Suomessa on yli 40 ja niissä lajin harrastajia päälle 4 000. Toiminnanjohtaja Salla Mäkelä Kaukalopallo- ja Ringetteliitosta kertoo, että lajin suosio on kasvanut tasaisesti.

– Nyt tietysti odotetaan tämän muutaman viikon takaisen mestaruuden myötä sellaista merkittävää 5–10 prosentin kasvua lajissa, Mäkelä uskoo.

– Liiton yhtenä tavoitteena on tällä hetkellä miettiä, miten lajista saadaan edullisempi junioripuolelle ja miten harrastajia, ei niinkään kilpailijoita, saadaan lisää mukaan toimintaan.

Suomi on Kanadan ohella ringeten johtavia maita, jotka vastaavat kansainvälisestä toiminnasta. Kansainvälisen Ringetteliiton (IRF) puheenjohtaja on suomalainen Sini Forsblom.

Enni Suokas on E-junnuissa White-joukkueen kapteeni Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Harrastajamäärissä huima nousu Lahdessa

Lahdessa samoin kuin koko Etelä-Suomessa harrastajamäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa jo muutaman vuoden ajan.

Lahti Ringetten valmennuspäällikkö Kari Ollila kertoo, että kun Lahden seudulla oli muutama vuosi sitten 125 lisensoitua pelaajaa, niin nyt heitä on jo noin 225.

Se on hyvä sosiaalinen laji tytöille, opitaan toimimaan ryhmässä, loistava joukkuelaji.

Kari Ollila

Tämä johtuu suomalaisten MM-menestyksen ohella myös siitä, että lajia on esitelty aktiivisesti päiväkodeissa ja kouluissa järjestämällä mm. lajin opastuksia liikuntatunneilla. Ollila pitää ringetteä erinomaisena lajina tytöille.

– Se on hyvä sosiaalinen laji tytöille, opitaan toimimaan ryhmässä, loistava joukkuelaji, Ollila hehkuttaa.

Lätkästä ringette eroaa paitsi pelivälineensä, rinkulan osalta, niin myös siinä, että fyysinen kontakti on kielletty. Laji vaatii enemmän syöttelyä ja nopeutta kuin miesten lätkä. Ringeten harrastajamäärien kasvu on aiheuttanut hieman päänvaivaa jääaikojen saamiselle.

– Jääaikojen saaminen on välillä hankalaa, monesti pojat ovat etusijalla, Ollila toteaa.

E-junnujen 10-vuotias Monthikka Kurki nauttii lajista Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

MM-kisahuuma kannustaa tyttöjä lajin pariin

Lahden jäähallin pukukopissa käy vilkas puheensorina, kun parikymmentä noin kymmenvuotiasta E-junnujen tyttöä valmistautuu illan hallivuoroon. Monilla isät ja äidit ovat auttamassa varusteiden kanssa.

Maalivahti Helmi Uotinen kertoo, että hän innostui veljen kautta maalivahdin roolista.

– Isoveli on maalivahti, sitten halusin kokeilla ja jäin koukkuun. Parasta on, kun pelin jälkeen kaikki kehuu, että vitsi oli hyviä torjuntoja.

Suomi on ollut ringeten hallitseva maailmanmestari jo vuodesta 2004 lähtien. Helsingin kotikisojen tammikuinen MM-kulta oli peräti viides perättäinen. Tämä on innostanut myös Helmiä lajissa.

– Tietenkin mä pyrin siihen Suomen maajoukkueeseen. Se on hienoa, että Suomi on niin hyvä ringetessä!