Asiantuntija: Somehitin norppa tajusi olevansa avun äärellä – älykkyydeltään koiran veroinen

Jään päälle vangiksi joutunut, nettihitiksi nousselta videolta tuttu norppa ei pelännyt ihmistä vaan pyrki lähemmäs auttajiaan. Asiatuntijan mukaan norppa kyllä pelkää ihmistä, mutta tässä tapauksessa uupunut seikkailija ymmärsi saavansa apua.

Kotimaa
Kalastaja Tarmo Tolvanen sahaa norpalle avantoa.
Kalastaja Tarmo Tolvanen sahaa norpalle avantoa.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa suurta huomiota on kerännyt hellyttävä video, jossa rantasalmelainen kalastaja pelastaa saimaannorpan varmalta kuolemalta. Norppa oli jäänyt kovilla pakkasilla jään päälle vangiksi, kun sen käyttämä avanto oli jäätynyt hetkessä umpeen norpan köllötellessä jäällä. Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Saimaannorppaa vuosia tutkinut ja nyt Metsähallituksen suojelubiologina työskentelevä Miina Auttila on itsekin ollut kerran pelastamassa norppaa vastaavassa tilanteessa.

– Ei ole mitenkään tavatonta, että norpalle käy näin. Kovalla pakkasella avanto jäätyy nopeasti ja tiedän muutaman vuoden sisältä parikin tapausta, joissa norppa on pelastettu tekemällä sille avanto.

Rantasalmella jäälle jäänyt norppa olisi periaatteessa voinut pelastautua itsekin, jos se olisi osannut lähteä oikeaan suuntaan kohti auki olevaa syväväylää tai jotakin vielä avoinna olevaa virtapaikkaa. Norpan eteneminen jäällä on kuitenkin kömpelöä.

– Tapaus, jossa itse olin mukana päästämässä veteen Haukivedellä yhtä norppaa, niin silloin seurasimme norpan jäälle jättämiä jälkiä ja ne kulkivat noin kilometrin matkan. Eli vaikka norpan liikkuminen hetkessä näyttää hitaalta, niin kyllä se ajan kanssa yllättävän pitkällekin pääsee. Mutta kyllä se koville ottaa ja ennen kaikkea silloin kun on kylmä keli, niin norppa kaipaa kovasti takaisin jään alle veteen, Auttila sanoo.

Sahan ääni saattoi olla norpalle jo tuttu

Rantasalmella norppa seurasi sille moottorisahalla avantoa tekevää kalastajaa aivan lähietäisyydeltä ja jopa liikkui lähemmäs miestä ja sahaa täysin ihmistä pelkäämättömän oloisena. Yleensä norppa kuitenkin väistää ihmistä, kuten mikä tahansa villieläin.

– Tyypillisesti norppa pelkää ihmistä etenkin ollessaan jään päällä tai kivellä. Vedessä ollessaan se saattaa toisaalta uida hyvinkin lähelle venettä ja tulla uteliaana katsomaan ihmisiä. Voi olla, että tässä tapauksessa norppa oli ollut jo niin kauan jään päällä, että se ymmärsi, ettei sillä ole pakomahdollisuutta. Se oli ehkä jo hyvin väsynyt.

Koska kalastaja Tarmo Tolvanen liikkuu norpan elinalueella päivittäin ja sahaa avantoja jäähän, voi olla, että moottorisahan ääni oli norpalle jo tuttu, eikä se siksi kavahtanut sitä.

– Silloin kun olin itse pelastamassa norppaa samassa tilanteessa, käytimme jäähakkuja ja kyllä norppa selvästi meitä hieman väisti.

Kalastajan mukaan norppa vaikutti siltä, että se ymmärsi tilanteen ja ymmärsi, että sitä autetaan. Norppa ei ole tyhmä eläin.

– Norpan älykkyyttä on verrattu koiran älykkyyteen. Mutta kuten ihmisten älykkyystestienkin kanssa, niin etenkin eläinten älykkyyden määrittely on vaikeaa. Mutta kyllä se tosiaan videolla siltä vaikutti, että se tajusi tilanteen. Olisiko sillä ruvennut vesi tuoksumaan nenään ja lupailemaan jonkinlaista ratkaisua jäällä olon loppumiseen, Auttila sanoo.