Vaikka lumityöt tympäisevät, velvollisuus on kolata vaaratekijät syrjään

Lumenluonnin pelisäännöistä kertoi Ylen aamu-tv:ssä Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Ylen aamu
Lumi lentää.
Lunta tuiskuttaa ja piha täyttyy lumesta. Minne lunta saa pihoissa kasata, sillä naapurin ja kaupungin maille sen lapioiminen ei ole sallittua. Aamu-tv:ssä asiaa valotti Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

Miltä alueelta olen velvollinen luomaan lumet?

Kiinteistön omistajan vastuulle kuuluu oma tontti. Lumitöistä huolehtivat joko asukkaat tai tehtävään palkattu huoltoyhtiö tai talonmies.

Entä tienvarsi?

Toisinaan kiinteistö vastaa myös sen edustalla kulkevasta yleisestä jalkakäytävästä. Tuolloin pitää poistaa myös lumivalli, joka syntyy kunnan aura-autojen puskiessa ajoradalla.

Mihin saan työntää lumet?

Paikka pitää löytyä omalta tontilta, vaikka alue olisi pienikin. Lumikasan paikkaa pohtiessa tulee huomioida, ettei lumi keväällä sulaessaan aiheuta vesivahinkoa läheiselle rakennukselle.

Mikäli tilaa ei ole, lumi kannattaa viedä kunnan lumenkaatopaikalle, vaikka niissä maksu peritäänkin.

Lunta ei saa kasata oman tontin rajalle kunnan puolelle tai naapurin tontille.

Entä lehtipuhaltimet ja lumilingot?

Lumen puhaltamista oman tontin rajoissa ei ole kielletty. Koneiden kanssa tulee toimia huolellisesti, ettei ihmisille tai esimerkiksi autoille aiheudu vahinkoja.

Mitä siitä seuraa, jos laiminlyön lumitöiden pelisäännöt?

Talkoovetoisissa taloyhtiöissä se aiheuttaa riitoja. Tuolloin kannattaa harkita huoltoyhtiöön turvautumista.

Naapureissa heidän alueidensa käyttö voi aiheuttaa mielipahaa. Riitatilanteissa kannattaa neuvotella eikä kannella. Neuvoa voi kysyä esimerkiksi Kiinteistöliitosta (siirryt toiseen palveluun) tai Omakotiliitosta (siirryt toiseen palveluun).

Kunnat ovat tarkkoja kiinteistöjen velvollisuuksista varsinkin kaupunkien keskusta-alueilla.

Jos yleisillä alueilla on isoja lumikasoja, joita velvollinen kiinteistön omistaja ei huolehdi pois, omistaja voi saada kaupungilta huomautuksen. Mikäli kasa aiheuttaa vaaratilanteita, kaupunki voi kääntyä poliisin puoleen.