Kolme tanskalaista yökerhoa kyllästyi ahdisteleviin turvapaikanhakijoihin – ovet aukeavat kielitestin jälkeen

Kolme sønderborgilaista yökerhoa vaatii, että kaikkien sisään otettavien asiakkaiden pitää turvallisuussyistä osata tanskaa, englantia tai saksaa.

Kuva: Yle

Tanskassa yökerhojen omistajat eri kaupungeissa kertovat, että naiset ovat joutuneet heidän klubeillaan turvapaikanhakijoiden ahdistelemiksi, kertoo The Copenhagen Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lehden mukaan naiset Thistedissä, Sønderborgissa ja Haderslevissa ovat kertoneet joutuneensa turvapaikanhakijoiden kourimiksi ja häiritsevien ehdotusten kohteeksi yöelämässä.

Sønderborgilaisen Den Flyvende Hollænder -yökerhon omistaja Glenn Hollander kertoi TV Sydille (siirryt toiseen palveluun), että kaupungin yöelämä on muuttunut sen jälkeen, kun paikalliseen armeijan tukikohtaan avattiin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus puoli vuotta sitten.

– Monien vastaanottokeskuksesta tulevien miesasiakkaiden on hyvin vaikea kunnioittaa vastakkaista sukupuolta, Hollender sanoi.

– Minun silmissäni se on ahdistelua, jos yksi tai useampi mies jatkaa nuoren tytön koskettelua sen jälkeen, kun tämä on käskenyt lopettaa.

TV Sydin mukaan kolme sønderborgilaista diskoa otti viime syksynä käyttöön säännön, jonka mukaan kaikkien asiakkaiden pitää osata puhua joko tanskaa, englantia tai saksaa päästäkseen sisään yökerhoon.

Diskot perustelevat kielitaitovaatimusta sillä, että työntekijöiden pitää turvallisuussyistä pystyä kommunikoimaan asiakkaiden kanssa.

– Jos käskemme miesasiakasta lopettamaan tytön iskuyritykset, niin hänen pitää ymmärtää, mitä sanomme, Hollander sanoi.

Ongelmia Haderslevin yössä

Ensimmäiset syyrialaiset turvapaikanhakijat saapuivat Tanskan eteläosassa sijaitsevaan Haderslevin kuntaan vuonna 2014. Suurin osa heistä oli yksin saapuneita miehiä.

Haderslevilaisen yökerhon omistaja Rafi  Ibrahim arvioi TV Sydille, että osa viikonloppuisin ulkona käyvistä turvapaikanhakijoista eivät tunne Tanskan käyttäytymissääntöjä.

– Kun he näkevät tytön, niin he menevät sekaisin. He eivät osaa käsitellä asiaa, vaan yrittävät kouria tyttöä tai tarttuvat hänen vaatteisiinsa, Ibrahim kuvailee.

Ibrahim on itsekin kotoisin Syyriasta, mutta hän on asunut useita vuosia Tanskassa. Hän arvioi, että osa Tanskaan tulleista miehistä ei ole valmiita maan yöelämään, koska heidän asenteensa naisia kohtaan on merkittävästi erilainen kuin tanskalaisilla.

Thisted aloittaa tiedotuskampanjan

Pohjois-Jyllannissa sijaitsevassa Thistedissa avattiin uusi vastaanottokeskus marraskuussa. Keskuksessa asuu reilut 350 turvapaikanhakijaa, kertoo tanskalainen televisiokanava TV2 (siirryt toiseen palveluun).

– Useat tytöt ovat tunteneet olonsa turvattomaksi kaduilla, kun turvapaikanhakijat ovat ahdistelleet heitä. Sitä on tapahtunut myös tanssilattioilla yöelämässä, Thistedin lapsi- ja perheasioiden yksikön johtaja Lars Sloth kertoi uutistoimisto Ritzaulle (siirryt toiseen palveluun).

Väärinkäytöksistä ei ole kuitenkaan tehty yhtään virallista ilmoitusta poliisille, Sloth kertoo. Hänen mukaansa Thistedin kunta aikoo nyt aloittaa kampanjan, jossa tulokkaille tiedotetaan, kuinka Tanskassa tulee käyttäytyä.