Ennennäkemätön valoilmiö Suomessa – kartta heijastui taivaalle

Suomen taivaalla on totuttu näkemään revontulia ja valopilareita. Viime tiistaina taivaalle ilmestyi ennennäkemätön kuvio. Euralainen Mia Heikkilä taltioi kamerallaan jopa asiantuntijoita hämmästyttäneen loistokkaan valokartan.

luonto
valoilmiö taivaalla
Mia Heikkilä

Mia Heikkilä katseli taivasta hämmentyneenä. Hän tiesi, että ilmassa olevat jääkiteet voivat yhdessä auringon kanssa muodostaa taivaalle upeita valoilmiöitä. Tällaista hän ei kuitenkaan ollut koskaan nähnyt.

– Näky oli erikoinen. Ajattelin, että kyseessä voisivat olla revontulet. Otin esiin järjestelmäkamerani ja kuvaan tarkentui pisteitä ja viivoja, jonkalaisia en ole koskaan ennen nähnyt.

Katuvalot heijastuivat taivaalle

Ursan Taivaanvahti (siirryt toiseen palveluun)-havaintopalvelu kertoo yleensä melko nopeasti taivaalla nähdyistä erikoisista ilmiöistä. Tästä havainnosta siellä ei ollut mitään tietoa. Mia Heikkilä lähetti omat kuvansa palveluun ja toivoi saavansa sieltä tunnistusapua.

– Sieltä tuli pian arvio, että kyseessä voisi olla kartta. Ja kun kuvia katsoi tarkemmin, heijastuivat kaikki katuvalot sinne. Taivaalla näkyi selkeästi nimettävissä olevia teitä.

Avaruus.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelun mukaan näin täydellinen tieverkon heijastus taivaanlaelle on ensimmäinen lajissaan tunnettu. Heikkilän mukaan kartta näkyi Euran taivaalla ainakin puolen tunnin ajan.