PAM: Kaupan aukiolojen vapautuminen luo kitkaa työnantajien ja myyjien välille – ”Bussi ei kulje enää, irtisanonko itseni?”

Palvelualojen ammattiliitto PAM on saanut huolestuneita yhteydenottoja jäseniltään. Myyjät ovat huolissaan muun muassa työpaikkojen tulevaisuudesta muuttuvassa markkinatilanteessa, yksintyöskentelyn lisääntymisestä ja uusien työvuorojen sumplimisesta.

Kotimaa
Kaupan kassa.
Kalevi Rytkölä / Yle

Osa myyjistä on PAMin mukaan joutunut hankalaan asemaan kaupan aukiolojen vapautumisen jälkeen.

PAMin aluepäällikkö Marja Salmivuori Vaasasta kertoo, että Vaasan toimistoon yhteyttä ottaneiden jäsenten huolet ovat monenlaisia. Huolenaiheita ovat esimerkiksi markkinaosuuksien muuttuminen, yksintyöskentelyn lisääntyminen ja käytännön asiat, kuten julkinen liikenne.

– Yksi henkilö kertoi, ettei julkista kulkuneuvoa enää kulje silloin, kun työvuoro loppuu. Hän ei pääse kotiin työvuorosta, kun ei ole autoa eikä ajokorttia. Kun työnantaja ei hyväksy tätä syyksi muuttaa työvuoroja, miettii henkilö nyt, joutuuko hän irtisanoutumaan työstä siksi, ettei pääse kulkemaan, Marja Salmivuori kuvailee.

"Työvuorolistoja muutettu kysymättä"

PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi toteaa, ettei tällainen menettely missään nimessä ole oikean hengen mukaista. Koivuniemen mukaan yleisimmät huolenaiheet koskevat juuri työvuorojen sumplimista.

– Työvuorolistoja on muuteltu kysymättä työntekijöiltä, vaikka tehtyihin listoihin ei saa koskea. Jos työtä halutaan tarjota listan ulkopuolelta, voi sen tehdä vain työntekijän suostumuksella. PAMin myyjistä suurin osa on äitejä, joiden lasten hoitoasiat pitää saada selvitettyä, Koivuniemi selventää.

Juuri päivähoitojärjestelyihin liittyviä kyselyitä PAM saa Koivuniemen mukaan paljon, mutta tällaisia tapauksia ei ole riitautettu.

Toiveissa kokoaikainen työ

Koivuniemen mukaan työntekijät ovatkin olleet muutoksen edessä hiljaisia ja kilttejä, koska suuri osa työntekijöistä on osa-aikaisia. 30-tuntinen sopimus myyjällä on yleisin sopimus. Nyt moni osa-aikainen työntekijä odottaa, että tuntimäärä kasvaisi kokoaikaiseen 37,5 tuntiin viikossa.

Myös Niina Koivuniemi toivoo, että osa-aikaisina töitä tehneet saavat nyt kokopäivätöitä. Hän uskoo, että aukiolon vapautuminen suosii erityisesti S-ryhmää.

- Pienet yksittäiset yritykset ja kaupat häviävät. Pystyykö lähikauppa enää olla lähellä?