1. yle.fi
  2. Uutiset

Reijo Mäen syrjähyppy Tukholmassa

Kymmenien Jussi Vares -kirjojen jälkeen Reijo Mäki palaa tukholmalaiseen rikosylikonstaapeli Sakari Roivaksen hahmoon. Hänestä Mäki kirjoitti kaksi kirjaa parikymmentä vuotta sitten. Slussen-romaani päättää Roivas-trilogian.

kirjallisuus
Reijo Mäki
Nadjan ja Sepon kirjavieraana kävi Reijo Mäki.

– Kehitin rikosylikonstaapeli Roivaksen, koska ensimmäiset Vares-kirjat eivät 90-luvun alussa myyneet. Siksi mietin täysin erilaisen päähenkilön kirjaani, sanoo Mäki.

Sakari Roivaksella on ollut alkoholiongelma, mutta hän on nyt nuhteeton poliisi. Tässä hän eroaa yksityisetsivä Jussi Vareksesta, joka remuaa turkulaisissa baareissa ja seikkailee naisten perässä.

Siinä missä Vares on rempsakka, Roivas on kuivakka.

– Roivas on virkamies, jonka on toimittava määräysten mukaan. Vares puolestaan on yksityisetsivä, ja hän voi heilua miten vaan, sanoo Mäki.

Tukholmassa tehdään kesällä 1995 sarja niin sanottuja blondimurhia. Sakari Roivas määrätään jahtaamaan vaarallista sarjamurhaajaa.

Turku on Mäelle tärkeä paikka, mutta niin on Tukholmakin, jossa hän on viettänyt nuorena kesiä. Se on Mäen mukaan niin kansainvälinen ja suuri paikka, että sinne on helppo sijoittaa kirjoja.

Nuhteettomasta Roivas-hahmosta on kuitenkin vaikeampi saada vetävää dekkaria kuin eläväisestä Vareksesta. Tästäkin kirjasta löytyy tuttua mäkimäistä rasvaista huumoria ja hauskoja kielikuvia. Mäki kirjoittaa viiksistä, jotka olivat ohuet kuin tilli kuivalla kasvimaalla.

Lue seuraavaksi