"Karhua on turvallisempi katsoa kuvista" – Luontoon voi siirtyä kotisohvalta kirjan avulla

Kirja on väylä luontoon, herättäen halun siirtyä paikkoihin, joissa on mahdollisesti käynyt mielikuvitusmatkalla luontokirjoja selatessa.

ilmiöt
Karhu luonnossa.
Kimmo Ohtonen / Yle

Aito luontokokemus syntyy parhaiten ja vahvimmin itse kokemalla, mutta lähelle voi päästä myös kirjojan tarinoita ja kuvia selatessa. Kajaanissa Sini Kirkelä vetää luonto- ja ympäristökirjallisuuden piiriä.

– Jos ihminen on täysin kaupungistunut ja luontokokemusta ei ole, niin silloin kirja auttaa. Kaikilla ei ole mahdollista edes lähteä kauemmas. Se on harmi, koska olen sitä mieltä, että ihmisen pitää kasvaa luontokokemukseen.

– Sen takiahan ihmiset käyvät lukupiireissä, kun mielipiteiden kirjo on niin laaja ja jaetaan ajatuksia. Näissä on se todella hauska piirre, että koemme luetut ja nähdyt asiat hyvin monella tavalla.

Maakotkan lentoon lähteminen pitää katsoa kirjoista

Kokemus voi olla kirjankin kautta syvempi, jos on nähnyt esimerkiksi jonkun eläimen aidosti luonnossa.

– Tai olet joko käynyt jossain tai nähnyt jonkin kasviston, niin kirjat voivat olla myös väylä tilanteeseen, jossa halutaan lähteä tutustumaan ympäristöön, joka on tuttu kirjojen kuvissa, sanoo Kirkelä.

Vaikka olen itsekin Suomussalmella, niin kyllä esimerkiksi maakotkan lentoon lähteminen pitää katsoa kirjoista.

Sini Kirkelä

Luontoon voi Kirkelän mukaan siirtyä kotisohvalta kirjan avulla.

– Itselläni on esimerkiksi sellainen kirja kuin Ilpo Aallon Pakopaikkoja. Se on kuvattu Etelä-Savossa, mutta maisemat ovat hyvin Kainuun kaltaisia. Sitä kun selaa, niin kyllä sinne maisemaan pystyy menemään ajatuksissaan sisään, summaa Kiekelä.

Kirjojen kuvia selatessa katselija voi päästä seuraamaan luonnon ihmeitä, joita ei muuten näkisi.

– Vaikka olen itsekin Suomussalmella, niin kyllä esimerkiksi maakotkan lentoon lähteminen pitää katsoa kirjoista. Eikä luontokokemuksen tarvitse edes olla mikään erityinen, riittää kun pääsee metsään. Äänet ja tuoksut riittävät ja lisäksi kuvia voi katsoa moneen kertaan.

– Karhua on turvallisempia katsoa kuvista. Ei olisi niin kiva törmätä susilaumaankaan, naurahtaa Kirkelä.