1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisten matkasuunnitelmia selvitettiin: Kotimaan ja Euroopan kohteet suosituimpia

Matkaa kaukokohteisiin suunnittelee selvästi harvempi suomalainen.

Kuva: Yle

Noin puolet suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kotimaan kohteisiin, selviää Matkamessujen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista hieman alle puolet (44 %) aikoo puolestaan suunnata Pohjoismaita ja Baltiaa kauemmas Eurooppaan. Pohjoismaihin aikoo matkustaa noin neljännes vastaajista (24 %) ja Baltiaan viidennes (20 %).

Kaukokohteet eivät sen sijaan ole yhtä suosittuja. Aasiaan suunnittelee matkaavansa kymmenen prosenttia vastaajista, Pohjois-Amerikkaan kuusi prosenttia ja Väli- tai Etelä-Amerikkaan kolme prosenttia.

Australiaan tai Uuteen-Seelantiin suunnittelee matkaa vain kaksi prosenttia. Samoin Afrikkaan aikoo suunnata kaksi prosenttia vastaajista.

Moni kotimaanmatkoista suuntautuu ystävien tai sukulaisten luo (44 %). Kotimaassa automatkalle lähtee 39 prosenttia, loma-asunnolle 34 prosenttia ja kaupunkilomalle 26 prosenttia vastaajista.

Ulkomaanmatkoista suosituimpia ovat kaupunkilomat, joille aikoo suunnata 40 prosenttia vastaajista. Rantalomia aikoo tehdä 21 prosenttia ja risteily- tai laivalomia 19 prosenttia. Yksitoista prosenttia vastaajista aikoo matkustaa ulkomaille sukulaisten tai tuttavien luo ja yhtä moni suuntaa ulkomailla sijaitsevaan loma-asuntoon.

Koska tutkimukseen on laskettu mukaan esimerkiksi matkat mummolaan ja mökille, se ei ole vertailukelpoinen matkanjärjestäjien tilastojen kanssa.

Tutkimuksen toteutti Matkamessujen toimeksiannosta TNS Gallup viime vuoden joulukuussa. Kyselytutkimukseen vastasi 1 050 henkilöä, ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Matkamessut järjestetään Helsingin messukeskuksessa 21.–24.1.2016.