Suomussalmen Hossa vei voiton kansallispuistokisassa – Porkkala hävisi

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esittää uutta kansallispuistoa Suomussalmen Hossaan. Puisto ulottuu myös Moilasenvaaran ja Kuusamon Julma-Ölkyn alueelle. Uudellemaalle Porkkalaan perustetaan luonnonsuojelualue.

Retkeilijä katselee kalliomaalauksia Värikalliolla Hossan Retkeilyalueella. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Vuonna 2017 Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlallisuuksien yhteydessä perustettava uusi kansallispuisto tulee Suomussalmen Hossaan. Hossan kanssa puistosta kilpaili Kirkkonummen Porkkala.

Valtion alueille tulevan kansallispuiston pinta-ala on noin 11 000 hehtaaria. Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Kansallispuiston ydin on noin 9 000 hehtaarin laajuinen Hossan retkeilyalue.

Uuden kansallispuiston kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Kuusamon puolella sijaitseva Julma-Ölkyn kanjonijärvi ja Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset. 

Hossan valintaan vaikutti luontoarvojen lisäksi muun muassa se, että kansallispuiston perustaminen edistää alueen ennestään runsasta virkistys- ja retkeilykäyttöä ja siihen perustuvaa yritystoimintaa, millä on suuri merkitys alueen taloudelle ja työllisyydelle.

Puiston sijaintipaikka on ollut myös merkittävä Suomen itsenäistymisprosessin ja itsenäisyyden säilyttämisen näkökulmasta. Suomussalmella käytiin talvisodan taisteluita ja pidettiin vuonna 1917 suuri kansalaiskokous, joka vaati Suomen itsenäisyyttä.

Metsähallitus kertoo omassa tiedotteessaan aloittavansa ripeästi muutos- ja parannustöiden suunnittelun.

– Panemme niin sanotusti hösseliksi, jotta Hossa on kansallispuistokunnossa vuoden päästä kesäkuussa. Teemme tämän innolla kumppaniemme kanssa, luontopalvelujohtaja Rauno Väisänen Metsähallituksesta sanoo.

Porkkalaan perustetaan luonnonsuojelualue

Kansallispuistokisan hävinneeseen Porkkalaan perustetaan valtion omistamille alueille luonnonsuojelualue. Se käsittää Kirkkonummen ja Inkoon saariston maa- ja vesialueiden lisäksi myös avomeren yleisten vesien matalikoita.

Aluetta kehitetään parantamalla opastusta ja palveluvarustusta. Lisäksi laaditaan selvitys Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon rannikko-, saaristo- ja merialueiden suojelusta ja kehittämisestä sekä virkistyspalvelujen tuottamisesta.

Kirkkonummen ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Poutanen on pettynyt siitä, että Porkkala ei saa kansallispuistoa. Myönteisenä hän pitää sitä, että Porkkala ei jäänyt kokonaan vaille kehittämistä.

– Tietysti tässä on iloittava siitä, että hallitus on valmis käyttämään rahaa Porkkalan alueen luonnonsuojelun ja virkistyskäytön kehittämiseen, sanoo Poutanen.

Porkkalan kansallispuisto voi toteutua myöhemmin

Poutanen huomauttaa, että metsähallituksen perusteellisissa selvityksissä todettiin, että Porkkala olisi sopinut uudeksi kansallispuistoksi. Hän pitää mahdollisena, että kansallispuisto toteutuu myöhemmin.

– Itämeri on muutenkin ympäristöpolitiikassa keskeisessä osassa lähivuosina ja kyllä toiveita on ymmärtääkseni siitä, että joskus lähivuosina Porkkalan kansallispuisto voi toteutua.

– Tilannehan Porkkalassa on sellainen, että käyttäjien määrä lisääntyy koko ajan ja luonto kuluu paljon. Kansallispuisto olisi antanut mahdollisuuden ohjata liikkumista puiston alueella hyvinkin tehokkaasti, ja nyt sitä ohjausmahdollisuutta ei samalla tavalla synny.

Hallitus on valmistellut kansallispuiston perustamista Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi yhtenä kärkihankkeistaan. Itsenäisyyden juhlavuoden kansallispuistohankkeelle on varattu 3 miljoonaa euroa, josta noin 2,5 miljoonaa käytetään Hossan kansallispuistoon ja noin puoli miljoonaa Porkkalan suojelualueeseen.

Luonnonsuojelujärjestö WWF kiirehti kiittelemään molempia päätöksiä.