Koe uusi yle.fi

Helsingin rantaviiva kävellen päästä päähän on 140 000 askeleen urakka

Millainen käsitys syntyy merellisestä Helsingistä, jos kulkee kävellen läpi koko kaupungin rantaviivan idästä länteen? Tällaisen tempauksen teki viidestä maisema-arkkitehdista muodostuva ryhmä nimeltä Viisikko. Projekti kesti usean vuoden, ja sen aikana kertyi 20 000 valokuvaa.

Kotimaa
Helsingin rantaviivan päästä päähän kävellyt Viisikko: Varpu Mikola, Sini Parikka, Riikka Nousiainen, Anni Järvitalo ja Mari Ariluoma
Helsingin rantaviivan päästä päähän kävellyt Viisikko: Varpu Mikola, Sini Parikka, Riikka Nousiainen, Anni Järvitalo ja Mari Ariluoma.Viisikko

Helsingin rantaviiva on yli 130 kilometriä pitkä. Matkan varrelle mahtuu niin Sipoon rajan pensaikkoisia rantoja, Itä-Helsingin kalliopohjaisia maisemia kuin kantakaupungin rakennettua urbaania rantaviivaa.

Viiden helsinkiläisen maisema-arkkitehdin joukko päätti kulkea koko matkan idästä länteen ja dokumentoida matkan perusteellisesti.

– Meitä kiinnosti nähdä, onko Helsingissä yhtenäistä rantareittiä, ja miten ne rannat ovat saavutettavissa, kertoo ryhmän jäsen Varpu Mikola.

Kun saaret jätettiin pois laskuista ja reitiksi valittiin kohtalaisen helppokulkuiset, merta lähinnä olevat tiet, matkaa kertyi noin 120 kilometriä. Askelmittarin lukemaksi tuli noin 140 000 ja matkan aikana ryhmäläiset ottivat 20 000 valokuvaa.

Viisikko ja Rantaviivan arvoitus

Kirjailija Enid Blytonin hengessä viisihenkinen ryhmä sai nimekseen Viisikko, ja projektin nimeksi tuli Rantaviivan arvoitus.

Mikolan mukaan jo alkuvaiheessa kävi selväksi, että yhtä yhtenäistä reittiä on turha kuvitella merenrannasta löytävänsä.

Merenrantaa mukailevat reitit eivät suinkaan aina kulje ihan rannassa.

Varpu Mikola

– Merenrantaa mukailevat reitit eivät suinkaan aina kulje ihan rannassa. Esimerkiksi Töölönlahdelta päädyimme kulkemaan Helsingin rautatieasemalle junalaiturien ja aseman väliin, koska se oli lähimpänä Töölönlahtea kulkeva reitti, Mikola sanoo.

– Vaikka kuinka yrittäisi etukäteen kartalta katsoa, missä on paras mahdollinen reitti, aina tulee yllätyksiä vastaan.

Rantaviivan tarinasta syntyy videoteos

Viisikolla oli matkassa mukana kolme kameraa jalustoineen. Dokumentointitahti oli tiukka: aina 20 askeleen välein pysähdyttiin ottamaan kuva kolmella eri kameralla. Ajatuksena oli taltioida näkymä sekä suoraan eteenpäin että molemmille sivuille.

– Kuvista koostetaan video. Tai oikeastaan kolme videota, jotka koostetaan videoteokseksi, josta rantareittiä voi katsoa, Mikola kertoo.

Koska matka on pitkä ja kuvia paljon, tulee videolle mittaa arviolta 45 minuuttia. Tarkat reittikuvaukset, valokuvat ja sekä testivideot löytyvät projektin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Sivuille ryhmä on myös määritellyt koko projektin päämäärän, joka on varsin ajatuksia herättävä.

– Pyrimme katsomaan kaupunkia uusista suunnista ja löytämään erilaisia näkökulmia. Tarinoilla ei ole selkeää loppua ja valmiita ratkaisuja. Antaa kaupungin johdattaa.