"Hulluja nuo japanilaiset" – pihtiputaalaiset pelastivat maailmanympärimatkaajan pakkasesta ja perustivat tukiryhmän Facebookiin

Pihtiputaan ohi ei yksikään vieras kulkija pääse ilman suurta ja sydämellistä vieraanvaraisuutta. Muutama viikko sitten pihtiputaalaiset kunnostautuivat hoivaamalla Suomeen jäänyttä kattohaikara Joppea. Keskiviikkoiltana Tiina Pasanen huomasi Nelostien varressa nuoren miehen farkuissaan pyörä ja suuri varustemäärä levällään. Nyt 19-vuotiasta Satoru Yamadaa autetaan matkanteossa joukolla ja sosiaaalisen median voimalla.

Päivi Järveläinen (vas.) ja Tiina Pasanen huolehtivat, että Satoru pääsee jatkamaan matkaa pohjoiseen kunnon varusteissa.
Yltiöpositiivista maailmanmatkaaja Satoru Yamadaa ei pakkanen pelottanut Pihtiputaalla. Kuuntele Satorun ja Tiina Pasasen iloinen tarinointi.

Satu Järveläinen päivitti keskiviikkoiltana Facebook-sivulleen hauskasti, että äiti soitti Pihtiputtaalta.

– Et ikinä arvaa mitä mulla on saunassa!

–  Noh? Nyt pelottaa.

– Japanilainen 19-vuotias poika! Se oli pyöräilemässä pakkasessa Lappiin ja sen pyörä levis tienpientareelle, niin Tiina poimi sen sieltä kyytiin.

– Kiesus notta Päivi-mamma osaa yllättää, kirjoitti Satu ja jatkoi, että Satoru jatkaa maailmanympärimatkaansa huomenna aamulla pyöräillen kohti Saanaa heikoilla talvivarusteilla ja sieltä Tromssaa kohti.

– Siskosein perustiFB-ryhmän (siirryt toiseen palveluun), jossa voi tarjota majapaikkaa aiemmin ulkona teltassa yöpyneelle pojalle. Obelixia mukaillen voi vain todeta, että hulluja nuo japanilaiset.

Vesi ja Sinolikin kulkijalla jäässä

Satun sisko Tiina Pasanen kohtasi nuoren japanilaisen maailmanmatkaajan keskiviikkoiltana Pihtiputaalla Nelostiellä heikoissa talvivarusteissa. Paljastui, että 19-vuotias Satoru Shanti Yamada on suorittamassa nuoren elämänsä suurinta haavetta: kiertää koko maailma ympäri viidessä vuodessa.

Tiina Pasanen huolestui Satorun varusteista ja vei matkaajan lämmittelemään kasvattiäitinsä kotiin.

Hänellä on kaksi +10 asteeseen soveltuvaa makuupussia.

Tiina Pasanen

– Satoru oli ilmeisesti kaatunut Ilosjoen ohituskaistalla matkalla pohjoiseen. Hänen pyöränsä oli levällään ja menin auttamaan häntä. Hän oli tosiaan aika heikoilla varusteilla ja farkuilla liikenteessä. Satoru pääsi täällä saunaan toisen kerran matkallaan. Edellinenkin sauna oli Suomessa, kertaa Pasanen.

– Hänellä on kaksi +10 asteeseen soveltuvaa makuupussia, makuualustana pahvi ja pieni styroxin pala, teltta ja trangia, jossa Sinoli oli jäätynyt. Vedetkin olivat jäässä. Hän ei ollut kauhean hyvin valmistautunut näihin arktisiin oloihin, mutta ihmeesti hän on kyllä selvinnyt tänne asti, on Venäjänkin läpi polkenut, kertoi Tiina Pasanen aamun radiohaastattelussa.

– Kysyin, että onko mitään sormia tai varpaita paleltunut, niin hän vastasi, että kyllä on, mutta ne on kolmessa päivässä parantuneet, nauraa Pasanen.

Facebook -ryhmä auttamaan matkantekoa

Perustamassaan Facebook-ryhmässä Tiina kirjoittaa, että Satorua ei voi päästää jäätymään ulos.

– Perustin ryhmän, jonka nimi on Auta pyöräilevää maailmanmatkaajaa. Luultavasti hänen paras toivonsa olisi löytää joka yöksi majoittaja Suomessa. Satoru pysähtyy noin sadan kilometrin välein. Pihtiputaalta seuraava pysäkit olisi noin Kärsämäellä ja Oulussa. Hän on myös liikenteessä aika näkymätön ja jopa pelottava suuren taakkansa kanssa ilman valoja, muistuttaa Pasanen.

Pihtiputaalaiset ja monet muutkin vastasivat Tiinan kutsuun ja torstaiaamuna 12 tuntia ryhmän perustamisen jälkeen siinä oli jo 500 jäsentä ja auttamishalu korkealla.

Puhdassydäminen 19-vuotias, joka uskoo, että maailma on hyvä.

Tiina Pasanen

Torstaiaamuna Tiina vei Satorun vierailulle Pihtiputaan lukiolle, jossa kaukainen vieras otettiin innolla vastaan. Lukiovierailun jälkeen Satoru varustetaan puuttuvilla kamppeilla, puhelinliittymällä ja mustekaloilla kuorman kiinnittämiseen.

– Sitten neuvotellaan majoituspaikoista mitä hänelle on tarjottu. Mietittiin, että onko Haapajärven tie aurattu ja lähdenkö kenties heittämään hänet Haapajärvelle. Kyllä hän hyvin luottavaisena kulkee, puhdassydäminen 19-vuotias, joka uskoo, että maailma on hyvä ja ihmiset auttaa matkalla, ihmettelee Tiina Pasanen.

Facebook-ryhmässä on majapaikkoja Satorulle tarjottu runsaasti ja etenkin Oulusta tarjouksia on tullut ylitsevuotavan paljon. Oulusta pohjoiseen majaa on tarjottu Kemistä, Pellosta ja Äkäslompolosta. Ennen Kilpisjärveä ja Tromssaa kaivataan vielä yöpymispaikkoja.

Satoru Yamada aloitti viiden vuoden maailmanympärimatkansa puolitoista vuotta sitten liftaamalla. Kuva: Tiina Pasanen

Suuntana revontulet ja saamelaiset

Satorulla on tuttavia Tromssassa ja hän haluaa nähdä revontulia ja saamelaisten aitoa elämää.

– Jouduin tuottamaan hänelle pettymyksen ja kerroin, että saamelaiset asuvat nykyisin taloissa, nauraa Tiina Pasanen.

I dont know where to go so im just gona go!

Satoru Yamada

Satoru Shanti Yamada (siirryt toiseen palveluun)on kotoisin Tokion läheltä Mitakasta 190 000 asukkaan kaupungista. Saturo valmistui lukioa vastaavasta koulusta Tokyo Metropolitan Kokusai High Schoolista maaliskuussa 2014. Puoli vuotta myöhemmin lokakuun 9. päivä tuolloin 17-vuotias nuorukainen aloitti viiden vuoden urakkansa maapallon kiertämisessä. Viimeisenä kohteena on Uusi-Seelanti.

Satorun Facebook-päivitys Mitakasta 9.10.2014

“YO wasup g! ima gona start a round-the-world journey for FOUR years from today. Da first country is China n ima gona head west to Europe. Then bike Africa like a boss, after fly to USA n will go down south to Argentina. My last visiting country will b NEW ZEALAND. so keen to see all da cuzzs thea aye. keen to go to da showgirls too ay. cheers yo.”

Yamada aloitti matkansa liftaten ja on edennyt Kiinan, Indonesian ja Intian kautta Iraniin, jossa hänelle lahjoitettiin kulkupeliksi polkupyörä. Iranista matka jatkui Venäjälle.

Satorun Facebook-päivitys Pietarista 3.1. 2016

“3.1.2016 kello 9.16. Day 452 in Sankt. Peterburg, RUSSIA. Bicycled 720km from Москва (Moscow) to Санкт. Петербург (Sankt. Peterburg) in 6days on the snow, rain, and strong wind at west russia. Celebrating new years at saint.P was noice az cheers bratans. Happy new years everybodiee. Love and peace, Satoru”

Venäjältä Satoru suuntasi Eurooppaan ja nyt Suomeen ja jatkaa seuraavaksi Norjaan Tromssaan. Sieltä hän aikoo jatkaa Ruotsin läpi alas Tanskaan.

Satorun Facebook-päivitys Pihtiputaalta 13.1. 2016

“paaev suomi friends! my name is satoru i come from japan tokyo im 19 years old and travelling since 2014 october and i want to travel for 4 more years! now i am with Satus funny and kind mother Paevi!!! in two days or three i will reach Oulu and then i want to go to Saana tontori and then to Tromso, Norway! i dont know where to go so im just gona go! cheers!”

Satorun pyörä ja matkatavarat ovat hurja näky liikenteessä. Kuva: Päivi Järveläinen