Seurakunta yllätti Facebook-kutsulla: Krematoriossa avoimet ovet, kahviakin saa

Lahden seurakuntayhtymä päästää poikkeuksellisesti yleisön tutustumaan uuden krematorion kylmiöihin ja tuhkausuuniin. Krematorion avoin tapahtumakutsu on herättänyt huomiota somessa.

internet
Tuhkauurnia
Juha Korhonen / Yle

Lahden seurakuntayhtymän Facebookissa julkaisema kaikille avoin tapahtumakutsu on herättänyt kummastelua sosiaalisessa mediassa.

Seurakuntayhtymä järjestää Levon uudessa krematoriossa avoimet ovet. Facebook-kutsussa mainitaan, että yleisötapahtumassa voi tutustua tiloihin ja toimintaan. Tiloja esittelevät krematorion työntekijät. Vierailijoille tarjotaan kahvit.

Facebookissa ihmiset ovat ihmetelleet poikkeuksellista tapahtumaa. Enimmäkseen aiheesta on keksitty humoristisia heittoja.

Krematorion avoimien ovien tapahtuman Facebookiin luonut seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Maritta Roslakka sanoo olevansa keskustelusta pääasiassa mielissään.

Se on yksi tapa käsitellä kuolemaa.

Maritta Roslakka

– Olen iloinen enkä yhtään järkyttynyt. Yleensä kuolemaa piilotellaan yhteiskunnassa. Kun asia tulee vastaan, siitä saatetaan heittää huulta. Se on yksi tapa käsitellä kuolemaa.

Roslakka sanoo aavistaneensa, että krematorion tutustumispäivä herättäisi huomiota. Facebookissa on muun muassa pohdittu, aiotaanko krematoriossa näyttää oikeatuhkaustilanne. Siihen Roslakka ja kiinteistöosakeyhtiö Levon krematorion toimitusjohtaja Jukka-Pekka Penttinen vastaavat yksiselitteisesti: ei.

Krematorion avoimien ovien tapahtumailmoitus Facebookissa.
Lahden seurakuntayhtymä / Facebook

– Ketään ei tuhkata. Tuhkausuunia pääsee kuitenkin katsomaan, samoin osaa kylmiöistä, Penttinen sanoo.

– Joku voi kertoa uunin toimintatekniikasta, jos kiinnostusta on, Roslakka lisää.

Idea avoimien ovien päivään tuli Penttisen mukaan Tampereelta, jossa on aiemmin järjestetty vastaava tilaisuus hyvällä menestyksellä.

"Voi tulla vaikka vain kahville"

Ympäristöseurakuntien yhteinen Levon uusi krematorio otetaan virallisesti käyttöön avoimien ovien päivän jälkeen ensi viikolla. Penttisen mukaan tuhkauksia tosin tehdään todennäköisesti myös kuluvalla viikolla, ennen lauantaina pidettäviä avoimia ovia.

Tapahtuman jälkeen krematorio suljetaan yleisöltä ja rauhoitetaan varsinaiseen käyttötarkoitukseensa.

Miksi emme kertoisi asioista Facebookissa, joka on tämän päivän viestintäväline?

Maritta Roslakka

Roslakka huomauttaa, että on nykypäivää, että seurakunta ilmoittaa tapahtumistaan ja toimii sosiaalisessa mediassa siinä missä muutkin. Siksi hän laati myös krematorion tutustumispäivästä Facebookin tapahtumailmoituksen.

– Haluamme kertoa myös kuolemaan liittyvistä asioista, sillä se on osa ydintoimintaamme. Miksi emme kertoisi asioista Facebookissa, joka on tämän päivän viestintäväline? Krematoriotapahtuma tavoittaa näin heitäkin, jotka eivät ole perinteisten viestintemme ulottuvilla.

Muutama ihminen on ilmoittanut sosiaalisessa mediassa osallistuvansa tilaisuuteen ilmaisen kahvin vuoksi.

– Voi tulla vaikka vain kahville. Aion itsekin käydä tapahtumassa. Avoimin mielin vain, Roslakka sanoo.