Suomalaiset Euroopan vilukissoja? Ylen toimittajat kertovat, miten Euroopan pääkaupungeissa selvitään talvesta

Lapset ulkoilevat ilman lapasia, jäälle mennään vain jos poliisi sallii, sisällä voi olla yhtä kylmä kuin ulkona. Ylen toimittajat kertovat, kuinka talvisäihin varaudutaan ja kuinka niistä selvitään Berliinissä, Pariisissa, Lontoossa ja Ateenassa.

Yle maailmalla
Ihmisiä ihmettelemässä pakkasta
Hampurilaiset nauttivat aurinkoisesta pakkassäästä tammikuun alussa 2016. Bodo Marks / EPA

Saksalaiset ovat kylmänkestävämpiä kuin suomalaiset

Ylen Berliinin-avustajan Pertti Rönkön mukaan berliiniläisille kylmä talvisää tarkoittaa viittä pakkasastetta. Jos pakkanen kiristyy yli kymmeneen asteeseen, puhutaan jo arktisista olosuhteista. Pakkasen purevuutta lisää Berliinissä usein kylmä viima.

– Saksalaiset ovat jollakin tavalla kylmänkestävämpiä kuin suomalaiset, eikä tyylistä luovuta talvikaudellakaan. Vaikka pakkasta olisi paljonkin, berliiniläiset liikkuvat melko kevyissä vaatteissa. Pienillä lapsilla ei kylmänäkään päivänä ole välttämättä hattua tai käsineitä, Rönkkö kertoo.

Myös saksalaiset kodit ovat suomalaisia viileämpiä.

– Berliinissä suurin osa ihmisistä asuu vuokralla, ja vuokralaiset maksavat lämmityksestä useimmiten käytön mukaan. Kulutusta seuraa patterissa kiinni oleva mittari, joka luetaan pari kertaa vuodessa. Näin ollen harakoille lämmittäminen on hyvin harvinaista, eikä kotona turhia tuuletella.

Koska lämmityslaskun maksavat vuokralaiset, asuntojen omistajat eivät varsinkaan vanhemmissa taloissa ole juuri panostaneet eristämiseen. Uusia taloja sen sijaan sitovat tiukat eristysvaatimukset.

Kun Berliinissä tulee lunta, seurauksena on liikennekaaos. Mutta lumesta otetaan myös kaikki ilo irti.

– Muutaman pakkaspäivän jälkeen jäät täyttyvät liikkujista. Ihmisillä on mukanaan luistimia ja pesuvateja, joilla vedetään lapsia. Mehukauppiaat, makkaranmyyjät ja musikantit ovat heti paikalla.

Saksalainen erityispiirre on, että luvan jäälle menemiseen antaa poliisi ja asiasta tiedotetaan mediassa. Jos jää on ohenemassa, voi paikalle tulle poliisiauto ja käskeä ulkoilijat pois: Jäällä oleskelu on verboten!

Pariisilaisen univormu on sama syyskuusta huhtikuuhun 

Ylen Pariisin-avustajan Annastiina Heikkilän mukaan myös ranskalaiset tuntuvat olevan vähemmän kylmänarkoja kuin suomalaiset.

Pariisin Akatemia lumen peitossa tammikuussa 2013.
Pariisin Akatemia lumen peitossa tammikuussa 2013.Yoan Valat / EPA

– Ranskassa vain harvassa talossa on keskuslämmitys. Yleisin on asuntokohtainen kaasu- tai sähkölämmitys, josta joutuu maksamaan useita kymmeniä tai satoja euroja kuukaudessa. Hinnan takia moni lämmittää asuntoaan vain päiväsaikaan silloin, kun on itse kotona. Lisälämpöä tuovat monessa kodissa paitsi irralliset sähköpatterit, myös takat. Pariisissa haiseekin talvella välillä savu.

Koleutta lisää Heikkilän mukaan se, että vanhat talot ovat heikosti eristettyjä.

– Ikkunoissa on usein yksinkertaiset lasit ja ulko-oven alla reikä. Moni vetää villahuivia niskaan ja oven ja ikkunoiden eteen paksun verhon, jottei tuule sisään. Tuplalasien hankkiminen on helposti kymmenientuhansien eurojen remontti.

Parempaan suuntaan kuitenkin mennään, joskin hitaasti: monet uudet asunnot ovat jo lähes Suomen tasoa.

– Rakennusten energiatehokkuudesta puhuttiin paljon varsinkin Pariisin ilmastokokouksen aikana. Presidentti François Hollande on luvannut mittavia tukia julkisten rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.

Pariisilaisittain sää on kylmä, jos lämpötila on alle viisi astetta. Kylmyys on kosteaa, luihin ja ytimiin menevää. Talvipukeutumisessa mennään kuitenkin pääsääntöisesti tyylin ehdoilla.

Paljaat nilkat vilkkuvat Pariisissa vaikka lämpötila on lähellä nollaa.
Paljaat nilkat vilkkuvat Pariisissa, vaikka lämpötila on lähellä nollaa.Juha Nurminen

– Suomalaisin silmin pariisilaisten pukeutuminen ei juuri muutu lämpötilan laskiessa tai noustessa – pariisilaisen univormu on samanlainen syyskuusta huhtikuuhun. Nahkatakki tai ohut villakangastakki on käytössä pitkälle talveen, Heikkilä sanoo.

Suomeen verrattuna myös lapset kulkevat vähissä vaatteissa.

– Tyylikysymykset ovat lastenkin pukeutumisessa keskeisiä: kukaan ei ole toppa- tai kurahaalareissa. Niiden sijaan lapset puetaan kauniisiin villakangastakkeihin ja niihin sointuviin kenkiin. Jotkut ranskalaiset lastenlääkärit ovat kuulemma sitä mieltä, ettei lapsia pidäkään pukea liikaa talvella, vaan heille on hyväksi saada ilmaa.

Lontoon vanhat talot vuotavat kuin seula

Ylen Lontoon-avustaja Pasi Myöhänen kertoo brittien viihtyvän suhteellisen vilpoisissa asunnoissa.

Mies hiihti st. Jamesin puiston läpi Lontoossa vuonna 2012.
Mies hiihti St. Jamesin puiston läpi Lontoossa vuonna 2012.Facundo Arrizabalaga / EPA

– Britit laskevat tarkkaan, milloin on niin kylmä, että lämmitys kannattaa laittaa päälle. Koska koko yön läpi paahtaminen tulisi kalliiksi, lämmitys laitetaan usein päälle vain illaksi ennen nukkumaanmenoa, Myöhänen sanoo.

– Keskuslämmitys tarkoittaa täällä tyypillisesti asuntokohtaista lämminvesivaraajaa, joka lämpenee kaasulla. Jos boileri menee kylmällä säällä rikki, korjaajaa joutuu odottelemaan. Siltä varalta moni hankkii pienen sähkölämmittimen. Lontoossa on harvoin niin kylmä, etteikö näillä pärjäisi.

– Oman kotini makuuhuoneessa on tuplaikkunat, mutta olohuoneen ikkunoissa on yksinkertaiset lasit ja raoista tuulee läpi. Vanhat talot yleensäkin vuotavat kuin seula, eivätkä valtiolliset ohjelmat energiatehokkuuden parantamiseksi ole tuottaneet tulosta ainakaan toivotussa mittakaavassa. Uudempiin taloihin toki tehdään paremmat eristykset ja tuplaikkunat.

T-paita ja sortsit riittivät lontoolaisfutareille nollakelissä
T-paita ja shortsit riittivät lontoolaisfutareille nollakelissä.Pasi Myöhänen / Yle

Lämpötila on Lontoossa parhaillaan vain muutaman asteen plussan puolella, mutta sitä ei välttämättä ihmisistä huomaa.

– Säänmukainen pukeutuminen ei ole kovin suosittua. Tähän on yksinkertaisesti totuttu. Brittien kylmänsietokyky on aika korkea jopa suomalaisesta näkökulmasta, Myöhänen sanoo.

Kun mittari laskee nollaan, Lontoossa aletaan vetää paksumpaa huivia kaulaan ja lapasia käteen.

– Moni menee lenkille shortseissa, kun on lähestulkoon pakkasta. Jalkapallokentällä saattaa tulla jokunen lumihiutale, mutta se ei tarkoita sitä, että päälle haettaisiin pitkiä kalsareita. Viikonloppuna baariin lähdetään varsin niukoissa asuissa, tunnetun brittiläisen perinteen mukaan.

Talouskriisi vei ateenalaisilta lämmityksen

Ylen Ateenan-avustaja Sara Saure kertoo, että Ateenassa sää luokitellaan kylmäksi, kun lämpötila laskee alle seitsemän asteen. Viime päivät ovat olleet Kreikassa vuodenaikaan nähden erittäin lämpimiä, jopa yli 15 astetta, mutta sää on kylmenemässä ja lunta odotetaan alkuviikosta.

– Lumentulo saa kaiken sekaisin. Siitä informoidaan torvet soiden yli viikkoa etukäteen, mutta käytännön tasolla siihen ei osata silti varautua. Autoihin ei saada lumiketjuja eikä katuja osata hiekoittaa.

Toisaalta ateenalaiset osaavat myös nauttia lumesta vaikkapa ryhtymällä lumisotaan. Jos lunta sataa, ei se yleensä pysy maassa muutamaa päivää kauempaa.

Rakennuksia ei eristetä eikä niitä juuri lämmitetä. Aina näin ei ole ollut, sillä ennen talouskriisiä rakennuksia lämmitettiin. Sisätiloissa onkin talvella usein kylmempää kuin ulkona. Kosteus kertyy ikkunoihin niin, että märät ikkunat saa aamulla pyyhkiä lastalla.

– Istun usein itsekin sisällä jopa toppatakissa ja sormikkaissa. Talouskriisin alettua rakennuksiin ei ole enää tilattu säästösyistä polttoöljyä, sillä valtaosa asukkaista ei kykene hoitamaan yhtiövastikkeita. Uusimmissa taloissa on takat, joita poltetaan kylmällä niin, että hallitus anelee ihmisiä lopettamaan takkojen käytön.

Kadulle hylätty lämminvesivaraaja löysi ottajan.
Kadulle hylätty lämminvesivaraaja löysi ottajan Ateenassa tammikuussa 2016.Sara Saure / Yle

Moni lämmittää kotiaan lämmitysöljyllä täytettävällä kamiinalla, sillä sähköpatterin käyttö tulee helposti kalliimmaksi. Mutta kamiinassa on omat riskinsä.

– Köyhimmät käyttävät vanhoja, vaarallisia kamiinoita. Siitä seuraa joka talvi pahoja onnettomuuksia, joissa kuolee ihmisiä, Saure kertoo.

Uutta muotia ovat lämpöalustat, jotka laitetaan sängyissä patjojen alle. Sellaisen saa halvimmillaan parillakymmenellä eurolla.

Talvipukeutumisen määrittää Ateenassakin ensisijaisesti muoti.

– On huvittavia yksityiskohtia kuten kaulaliina, joka sidotaan eteen muodikkaasti vain solmuksi siten, että kaula jää paljaaksi.