Salainen operaatio viidakossa – suomalaisvälittäjä sai aseet pois vastarintaryhmältä Indonesiassa

Suomalainen rauhanvälittäjä Juha Christensen ajoi joulukuussa moottoripyörällä viidakkoon tapaamaan sissipäällikköä. Samalla hän kävi salaisia neuvotteluja Indonesian tiedustelupalvelun johtajan kanssa. Työn tuloksena Acehin viimeinen sissiryhmä luopui aseistaan vuodenvaihteessa.

Ulkomaat
aceh sissit
Vastarintaliikkeen johtaja Nurdin Din Ismail ja Juha Christensen paiskasivat kättä sopimuksen kunniaksi. Juha Christensen

Indonesiassa Acehin maakunnan viidakoissa piileskellyt vastarintaryhmä on saatu riisuttua aseista suomalaisen Juha Christensenin välittämänä.

Christensen otti yhteyttä sissipäällikköön ja Indonesian tiedustelupalvelun johtajaan, kävi neuvotteluja viidakossa ja toimi välittäjänä operaatiossa, jonka seurauksena Acehin nykyhallintoa aseellisesti vastustanut ryhmä luopui aseistaan vuodenvaihteessa.

Acehin itäosassa yli kolme vuotta toimineeseen ryhmään kuului 160 miestä.

Heistä monet ovat entisiä GAM:in eli Vapaa Aceh -separatistiliikkeen sissejä, jotka sotivat Indonesian armeijaa vastaan vuonna 2005 päättyneen, kolme vuosikymmentä kestäneen Acehin konfliktin aikana.

Aseista luopuneet sissit arvostelivat entisiä tovereitaan eli Acehin johtopaikoilla nykyisin olevia GAM-päälliköitä. Sissit ovat myös tyytymättömiä Helsingin rauhansopimuksen toteutumiseen.

– Kritiikin kärkenä oli rauhansopimuksen toimeenpano ja GAM-liikkeen johdon korruptio, Christensen sanoo.

Acehin johdossa on samoja miehiä, jotka kävivät rauhanneuvotteluja Helsingissä vuonna 2005. Monia johtavassa asemassa olevia virkamiehiä ja poliitikkoja on syytetty laajamittaisesta korruptiosta.

Salainen tapaaminen viidakossa

Indonesian armeija ja poliisi olivat vuosikausia vastarintaryhmän perässä, mutta toimintaa ei onnistuttu pysäyttämään. Acehin hallinto ei kyennyt ratkaisemaan ongelmaa.

Aceh sissit
Vastarintajoukon leiri on syvällä viidakossa Acehin itäosassa. Juha Christensen

Acehin rauhanneuvottelut Helsinkiin presidentti Martti Ahtisaaren välitettäväksi tuonut Christensen ryhtyi selvittäjäksi. Hän otti viime marraskuussa yhteyttä vastarintaliikkeen johtajaan Nurdin Din Ismailiin eli Din Minimiin ja järjesti välimiehensä avulla salaisen tapaamisen tämän kanssa.

Halusin, että tapaaminen on niin pöpelikössä kuin mahdollista.

Sissit piileskelivät kaukana viidakossa Acehin itäosassa vajaan 400 kilometrin päässä pääkaupunki Banda Acehista.

Loppumatka leiriin oli tietöntä taivalta, joka oli tehtävä moottoripyörällä. Enduroa harrastava Christensen ajoi ja välimies istui tarakalla.

Christensen naamioitui matkan ajaksi niin, ettei häntä tunnistettu eurooppalaiseksi.

– Halusin, että tapaaminen on niin pöpelikössä kuin mahdollista. Menimme moottoripyörällä palmuviljelmille ja jatkoimme sieltä viidakon ytimeen.

Christensen saapui leiriin perjantai-iltana ja neuvotteli Din Minimin kanssa yli puolen yön. Aamulla keskusteluja jatkettiin.

Viidakkomökissä yöpynyt suomalainen kertoo lähtiessään vakuutelleensa Din Minimille, että hyvä ratkaisu olisi tulossa.

"Aseet pois ja ääni kuuluville"

Luodessaan yhteyksiä viidakkoon, oli Christensen neuvotellut samanaikaisesti Indonesian tiedustelupalvelun johtajan kanssa Jakartassa.

Aceh sissit
Juha Christensen ajoi avustajansa kanssa moottoripyörällä viidakkoon tapaamaan vastarintaliikkeen johtajaa. Juha Christensen

– Tehtävänäni oli suostutella Din Minimi luopumaan aseellisesta vastarinnasta. Ja toisaalta saada heidän kriittiset äänensä kuuluviin, Christensen kuvailee.

Sissit tiesivät Christensenin, joka on Acehissa toimintansa ansiosta julkisuuden henkilö. He myös luottivat suomalaisen puolueettomuuteen.

Välittäjä kertoo myös varmuuden vuoksi vakuutelleensa Din Minimia kännykässään olleilla valokuvilla, joissa hän on Indonesian johtajien seurassa.

Tiedustelupäällikkökin yöpyi kapinallisen kotona

Yhteys vastarintaliikkeen ja Jakartan välille oli syntynyt ja tunnustelut etenivät. Tiedustelupalvelun johtaja Sutiyoso järjesteli asiaa Indonesian keskushallinnon kanssa.

Vastarintaliike taipui luopumaan aseista, kun Indonesien presidentti Joko Widodo oli taannut heille armahduksen. Ratkaisevat puhelut Christensen kertoo soittaneensa joulunpyhien aikana Suomessa käydessään.

Aceh sissit
Aseista luopuneiden sissien joukossa oli sekä Acehin konfliktin veteraaneja että nuorempia miehiä. Juha Christensen

Tämän jälkeen hän matkusti vuodenvaihteessa yhdessä Sutiyoson kanssa viidakkoon tapaamaan Din Minimia. Christensen kertoo, että tiedustelupalvelun johtajan mukana oli vain yksi erikoisjoukkojen mies siviiliasussa.

Neuvottelujen jälkeen Sutiyoso yöpyi vastarintajohtajan aloitteesta tämän kotona, mikä sulatti tilannetta. Seuraavana aamuna ryhmä oli valmis luovuttamaan aseensa. Christensen kehuu tiedustelujohtajan asennetta.

– Halusin toimia juuri hänen kanssaan. Hän on siviilihenkilö ja vastarintaliikkeen olisi ollut hyvin vaikeaa antautua poliisille. Sutiyosolla on hyvä ihmistuntemus.

Operaatio toteutettiin mahdollisimman salassa.Puhelut pidettiin lyhyinä salakuuntelun ehkäisemiseksi ja tapaamiset olivat salaisia.

Kartta, jossa ovat Indonesia, Aceh sekä kaupungit Jakarta ja Banda Aceh.
Yle Uutisgrafiikka

– Niissä ei ollut läsnä muita, kukaan Sutiyoson avustajista ei ollut mukana salaisissa palavereissa, Christensen toteaa.

Sutiyoso sanoi aiemmin CNN (siirryt toiseen palveluun):lle, että Indonesian keskushallinto pyrkii käyttämään hyödyksi Acehissa onnistunutta pehmeää lähestymistapaa myös saarivaltion muiden konfliktien ratkaisemisessa.

Sissit tyytymättömiä Helsingin sopimuksen täytäntöönpanoon

Din Minimin sissit ottivat vuosien aikana useita kertoja yhteen armeijan ja poliisivoimien kanssa. Tuoreimmassa yhteenotossa sissit surmasivat kaksi armeijan tiedustelun sotilasta.

Indonesian armeija olisi halutessaan voinut murskata vastarintaryhmän, mutta uhreja olisi tullut paljon.

– On hieno juttu, että voidaan saavuttaa ilman verenvuodatusta näinkin mittava luopuminen aseellisesta vastarinnasta ja pyrkiä korjaamaan puutteita muulla tavalla kuin aseellisesti, Christensen toteaa.

Din Minimin sissien vastarintatoiminnan syynä on ollut siis tyytymättömyys korruptioon ja Helsingissä solmitun Acehin rauhansopimuksen täytäntöönpanoon.

Aceh sissit
Sissipäällikkö Nurdin Din Ismail, Indonesian tiedustelupalvelun johtaja Sutiyoso ja Juha Christensen neuvottelivat viidakossa. Juha Christensen

Monet acehilaiset ovat pettyneitä 30 vuotta jatkuneen konfliktin jälkihoitoon. Yhteenotoissa kuoli eri arvioiden mukaan 15 000 - 30 000 ihmistä.

Entiset sissit, taisteluissa vammautuneet sekä uhrien ja kadonneiden omaiset eivät ole saaneet korvauksia kärsimyksistään.

37-vuotiaalla Din Minimillakin on paljon omakohtaista kokemusta konfliktista - kaksi hänen veljeään kuoli taisteluissa ja hänen isänsä katosi vuonna 2004.

Vastarintaryhmällä on viisi vaatimusta:

  • entisten taistelijoiden sopeuttaminen yhteiskuntaan
  • orpolasten olosuhteiden parantaminen
  • sosiaalitukien myöntäminen leskille
  • korruptioon puuttuminen
  • ensi vuoden kuvernöörinvaalin riippumaton tarkkailu

Vaatimuksiin luvataan vastata

Christensenin Pacta-rauhanvälitysjärjestö ryhtyy valmistelemaan yhdessä indonesialaisen rauhaninstituutin kanssa ohjelmaa, jolla vastataan vastarintaryhmän vaatimuksiin.

Riskit väkivaltaisiin tapahtumiin ovat yhä olemassa.

Entisille taistelijoille pyritään järjestämään kolmevuotinen koulutusohjelma. Viranomaiset selvittelevät konfliktin uhrien tukemista ja ensi vuoden kuvernöörinvaalin tarkkailua aletaan valmistella.

– Riskit väkivaltaisiin tapahtumiin ovat yhä olemassa, Christensen sanoo.

Acehissa ei ole tällä hetkellä aseellisia yhteenottoja, mutta muita ongelmia maakunnassa riittää. Aceh on esimerkiksi Indonesian korruptoitunein maakunta.

– Tilanne on monella tavalla vakaa, mutta ei se ole täysin normalisoitunut. Acehissa on sisäisiä jännitteitä ja haasteita. Rauhanprosesseissa välietapit ovat kymmenen, 20 ja 30 vuoden välein.

Tällä hetkellä rauhanvälittäjä Juha Christensen on mukana aktiivisesti myös Myanmarin ja Etelä-Thaimaan konfliktien ratkomisessa. Christensen on tyytyväinen erityisesti Myanmarissa saavutettuun edistykseen.