"Järjestämisestä ei minkäänlaista näkemystä" – Lamminmäki vaatii keskustelua itsehallintoalueiden rahoituksesta

Kunnat odottavat lisätietoa hallituksen ajamasta hallintouudistuksesta. Esimerkiksi Kouvola haluaisi, että uudistuksen rahoitus nostettaisiin pikaisesti keskusteluun.

Kouvola
Lauri Lamminmäki
YLE / Jani Aarnio

Hallituksen ajama hallintouudistus herättää kunnissa tässä vaiheessa varovaisia kommentointihaluja esimerkiksi Kouvolan kaupungintalon käytävillä.

– Kyse on toistaiseksi vain (hallituksen) poliittisesta tahdonilmaisusta. Vaikea tähän on ottaa kantaa, muotoilee Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

– Vähän hämmentävä tilanne kunnissakin. Annetaan lausuntoja poliittisesta julistuksesta. Varsinainen sisältö eli lakiesitykset puuttuvat, sanoo Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki.

Kymenlaakso haluaisi esimerkiksi oman itsenäisen sote-alueen, mutta vielä ei tiedetä, toteutuuko tämäkään tavoite.

Itsehallintoalueiden vastuulle tulevista tehtävistäkään ei ole lopullista tietoa.

Rahoitusasiat pöydälle

Kuntaliitossakin työskennellyt Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki vaatii, että esimerkiksi talousasiat olisi äkkiä nostettava käsittelyyn.

– Meillä ei ole minkäänlaista näkemystä, miten tämä itsehallintoalueiden rahoitus järjestyisi. Itsehallintoon kuuluu keskeisenä elementtinä se, että alueilla on merkittävä rooli itsellään siinä aluerahoituksessa eli käytännössä puhutaan verotusoikeudesta.

Lamminmäki muistuttaa, että esimerkiksi valtionosuusjärjestelmän uudistuksessa ja eri alueiden välisten erojen tasauksen miettimisessä riittää työsarkaa.

Taloustavoitteista muistuttaa poliitikkokin.

– Jos niitä säästöjä ei tule, niin tätä uudistusta ei pidä viedä vain sen takia, että halutaan liikkua, sanoo Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Kaupunkien jännitteistä hauraaseen sopuun?

Kymenlaaksossa Kouvolan ja Kotkan väliset jännitteet tunnustetaan.

Sopu on syntynyt siitä, että Kouvolasta tulee maakunnan hallinnollinen keskus. Oikeasta sanamuodosta heräsi keskustelu kuitenkiin Kotkan kaupunginhallituksen kokouksessa.

– Samasta asiasta kuitenkin tosiasiassa puhutaan, vaikka pitikin soittaa perään, että mitä tämä tarkoittaa, arvioi Larikka.

Larikan mielestä Kouvola ja Kotka keskustelevat tällä hetkellä paremmin kuin koskaan aiemmin.

Kouvolan kaupunginjohtaja säestää.

– Näkisin, että on hauras sovinto rakentumassa. Tunnustetaan vahvuudet ja realiteetit sekä pidetään sopimuksista kiinni, sanoo Lamminmäki.

"Hallituksen aikataulu hyvin vaativa"

Sekä Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka että Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki myöntävät, että maan hallinto kaipaa uudistuksia.

Hallituksen projektin aikataulu ainakin epäilyttää Lamminmäkeä.

– Tämän uudistuksen läpivienti siinä aikataulussa, kuin hallitus on nuotittanut, on jo teknisesti hyvin vaativa ellei mahdoton tehtävä.

Kaupunginjohtaja suosittelee lukemaan Kuntalehden pääkirjoitusta (siirryt toiseen palveluun), jossa on hänen mielestään hyvin koottu ajatuksia yhteen. Tekstin otsikossa lukee: Aikalisä.

– Suomalainen hallintojärjestelmä on jo nykymuodossaan poikkeuksellisen sekava. Kauhukuvana pidän sitä, että tänne muodostuisi eri ministeriöille ikään kuin oma hallintoputki aluetasolle, päättää Lauri Lamminmäki.