Kulukea voi hevosilla tai miespelillä – osaatko uuden kansallispuiston murteen?

Suomussalmen Hossasta tulee kansallispuisto vuonna 2017. Ennen retkirepun pakkaamista kannattaa paneutua hetki paikalliseen murteeseen. Kotimaisten kielten keskus reagoi heti Hossan valintaan.

ilmiöt
Jäinen järvi iltahämärässä.
Antti Kettumäki / Yle

Suomeen saadaan uusi kansallispuisto vuonna 2017. Uutiset ovat olleet monille kainuulaisille mieluisia: Suomussalmen Hossa veti valinnassa Kirkkonummen Porkkalaa pidemmän korren. Nyt Hossassa aiotaan panna hösseliksi, jotta alue on ensi kesänä kansallispuistokunnossa.

Kotimaisten kielten keskus Kotus reagoi uutiseen nostamalla seudun murteen esiin Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Suomusalmen murre kuuluu Kainuun savolaismurteisiin. Kotuksen sivuilta voi kuunnella kielinäytteitä suomussalmen murteesta. (siirryt toiseen palveluun)

Näyte on nauhoitettu vuonna 1978. Kotuksen sivuilta ladattavassa ääninäytteessä suomussalmelainen mies selostaa kutakuinkin näin:

-- Oon minä hevosilla kulukenu tuonne Kiantajärvelle monta kerttaa. Ja hevosillaha sitä sitte on ensinnä kun karttumasta ensi vuosina niin miespelillä. Ja oon minä sattunu semmoseen niin että minnoon ollu tuohon kukko saarin tuossa Vuoriniemen nokassa niin siihen olttiin pääsemässä niin ko otti ukonkuuron selekäänsä nii siitähän tulloo --

"Kunnanherrat siellä hivuksijaan kampasivat"

Suomussalmen murretta voi kuulla myös monissa Ylen elävän arkiston videoissa. Yle kuvasi muun muassa Suomussalmen Ämmänsaaressa asuvan perheen elämää vuonna 1968.

Vuonna 1975 suomussalmelainen Martta Pöllänen kertoi, kuinka hän pyysi apua itseltänsä tasavallan presidentti Urho Kekkoselta, jotta Suomussalmelle saadaan oikea tie pitkospuiden tilalle.