Kahvin paahto juurtui suomalaiseen kivijalkaan – pienpaahtimo tuunaa makua kysynnän mukaan

Pienet kahvipaahtimot valtaavat Suomea kaupunki kerrallaan kohti pohjoista. Kahvihifistiksi tunnustautuva sarjakuvataiteilija Ville Ranta tutustui uuteen oululaiseen kahvipaahtimoon.

Kotimaa
Kahvi valmistuu syphon-keittimessä.
Emily Wong keittää kahvia syphon-keittimelllä kahvila Suomicossa.

Vastapaahdetun kahvin tuoksu leijailee houkuttelevasti oululaisessa paahtimossa. Purut on mitattu gramman tarkkuudella digitaalivaa’alla ja kuuma vesi laskeutuu suodatinsuppilon läpi hiljalleen kahvikannuun.

– Ei ole ainakaan annostuksessa tullut virhettä, jos joku aromi puuttuu, kahvilan tiskillä istuva sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta arvioi.

– Tässä ei ole kysymys normikahvilan espressokoneella tehdystä espressosta. Meille suodatetaan kupilliset erikseen käsipelillä.

Jos tykkää hyvästä niin kannattaa hankkiutua hyvän äärelle

Ville Ranta

Ville Ranta on suuri hyvän kahvin ystävä ja pahan kahvin vastustaja. Varsinaisesti perehtyminen kahvin monimuotoisuuteen alkoi, kun perinteinen suomalainen vaalea paahto alkoi käydä vatsan päälle.

– Päätin vaihtaa espressoon ja kokeilla eri kahveja. Huomasin, että on olemassa tosi hyviä ja todella huonoja kahveja.

Vastikään Rannan keittiön varustus täydentyi kahvimyllyllä, jolla kokonaisista pavuista saa juuri mieleisensä jauhatuksen laitteeseen kuin laitteeseen. Sarjakuvapiirtäjä on varustautunut jo mutteripannulla, parilla pressopannulla sekä espressokoneella.

– Onhan se hifistelyn puolelle mennyt, mutta se on suuri nautinto. Jos tykkää hyvästä niin kannattaa hankkiutua hyvän äärelle.

Kahvila Suomico myy kahvin lisäksi Syphon-kahvinkeittimiä.
Kahvila Suomico myy kahvia ja hieman erikoisempia kahvinkeittimiä. Hyllyssä esillä syphon-keitin.Antti Pylväs / Yle

Kivijalkakahvilassa tuoksuu oma paahto

Hong Kongista Suomeen muutama vuosi sitten muuttanut Emily Wong avasi kahvila Suomicon Oulun keskustaan lokakuussa 2015. Kivijalkakahvila keskittyy omaan paahtoon ja omiin kahvisekoituksiin, joita voi nauttia paikanpäällä, mutta ostaa myös kotiin viemisiksi. Kahvikaupasta saa tarvittaessa myös välineet kahvintekoon.

Itse oppinut kahvinpaahtaja innostui kahvista jo Hong Kongissa asuessaan.

– Halusin löytää täydellisen pavun sekä paahtoajan, joten päädyin opettelemaan paahtamisen itse, Emily Wong kertaa.

Halusin löytää täydellisen pavun sekä paahtoajan

Emily Wong

Nyt valmistamaansa kahviin Emily Wong on sekoittanut kolmenlaisia kahvipapuja, jotka hän on paahtanut puolitummaksi kahviksi. Valmiin kahvin hän kaataa lasikannusta kahteen pieneen espressokuppiin.

– Maistatan aina uusia kahvipapujen seoksia asiakkailla ja kysyn heidän mielipidettään, Emily mainitsee.

– Tämä on erittäin maukas suodatinkahvi. Tämähän on ennemminkin suomalaiseen makuun. Ei ole paksuvaahtoinen espresso, vaan suodattimen läpi laskettu, Ville Ranta arvioi kahvin ominaisuuksia.

Ville Ranta juo kahvia kahvilassa.
Ville Ranta mieltyi Suomicon suodatinkahviin.Antti Pylväs / Yle

– Tätä voisi juoda isommankin kupillisen. Espresso on nopea ja tujakka. Tämä on hieman viipyilevämpi.

Eteläeurooppalainen kahvilakulttuuri miellyttää sarjakuvataiteilijaa

Helmikuussa Ville Ranta suuntaa puoleksi vuodeksi taiteilijaresidenssiin Ranskaan, Pariisin naapuripitäjään. Tavoitteena on piirtää seuraava kirja, tavata kollegoita sekä imeä vaikutteita. Etelä-eurooppalaiseen tapaan.

– Ranskassa on joka paikka täynnä kahviloita. Ranskassahan on eteläeurooppalainen kahvilakulttuuri.

– Itse pidän nopeasta espressosta, jossa vaihdetaan muutama sana baarimikon kanssa, huitastaan kahvi ja mennään eteenpäin.