1. yle.fi
  2. Uutiset

Pihlajalinna: Irtisanomisten taustalla laiminlyöntejä ja vanhusten liikkumisen rajoittamista

Pihlajalinna-konsernista kiistetään, että tamperelaisesta Pappilanpuiston hoivayksiköstä irtisanotut hoitajat olisivat saaneet potkut kerrottuaan ammattiliitolle yksikön työjärjestelyiden epäkohdista. Yhtiön mukaan potkujen taustalla on mm. vanhusten liikkumisvapauden rajoittamista kyseenalaisin keinoin.

Kotimaan uutiset
Pappilanpuiston hoitokoti ulkoa
Pihlajalinnan Ikipihlaja-hoitokoti toimii Tampereen kaupungin Pappilanpuiston palvelukeskuksen yhteydessä.Jukka Töyli / Yle

Pihlajalinnan palvelujohtaja Arja Laitinen kiistää kaikki SuPerin esittämät väitteet siitä, että tamperelaisen Pappilanpuiston Ikipihlaja-hoivakodin yöhoitajia olisi irtisanottu näiden esiin nostamien epäkohtien takia.

– Väitteissä ei ole perää. Pappilanpuistossa on päätetty työsuhteita, mutta kaikkien irtisanomisten taustalla on laiminlyöntejä työohjeiden noudattamisessa tai esimerkiksi vanhusten itsemääräämisoikeuden ja liikkumisen rajoittamista kyseenalaisin keinoin.

Pihlajalinnasta ei lähdetä erittelemään yksittäisiä laiminlyöntitapauksia. Irtisanomispäätöksistä aiotaan kuitenkin pitää kohun keskelläkin kiinni.

– Vapaa liikkumisoikeus on meille tärkeä asia, ja nyt on näyttöä ohjeiden merkittävistä laiminlyönneistä. Jos asiakkaan itsemääräämisoikeuteen puututaan, me työnantajana katsomme, että meillä oikeus käyttää irtisanomista keinona.

Henkilöstöjohtaminen ei mennyt nappiin

Tilanne Pappilanpuistossa on tulehtunut. Hoivayksikkö siirtyi Pihlajalinnan alaisuuteen maaliskuussa 2015, ja Laitinen myöntää, ettei henkilöstön haltuunotto ole sujunut oppikirjan mukaan.

– Henkilöstöjohtamisessa on ollut haasteita, eikä siinä ole täysin onnistuttu. Työtä tehdään edelleen, ja työterveydenhuolto on siinä mukana.

Vaikeita keskusteluja on edessä tulevaisuudessakin. Pihlajalinna on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Pappilanpuistosta kadonneeksi epäillyistä elintarvikkeista, liinavaatteista ja astioista.

– Meille on tullut ilmianto varkauksista, emmekä ole pystyneet asiaa itse selvittämään, Arja Laitinen sanoo.

Lue seuraavaksi