1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juho Eerola

Kaakon kansanedustajat erimielisiä katupartioista – osa pelkää rasismia, toiset puolustavat kokoontumisoikeutta

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista Kaakkois-Suomen kansanedustajista tuomitsee kiihkoisänmaallisten luonnehdittujen katupartioiden toiminnan. Ainoastaan perussuomalaisten Juho Eerola ilmoittaa hyväksyvänsä katupartiot.

Kuva: Jyrki Richt / Yle

Kansalaisissa huolta herättävä katupartiotoiminta jakaa Kaakkois-Suomen kansanedustajien mielipiteet. Yle kysyi sähköpostikyselyllä kansanedustajilta, hyväksyvätkö he kiihkoisänmaalliseksi luonnehdittujen ryhmien katupartioinnin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola ilmoittaa ainoana Kaakkois-Suomen kansanedustajista hyväksyvänsä katupartioinnin.

– Myös avoimesti rasisti saa kulkea kadulla haluamassaan ryhmässä ja suorittaa yleisen kiinniotto-oikeuden puitteissa ulkomaalaisen rikollisen kiinnioton. Laissa on vahva suoja kokoontumisvapaudelle ja pidän hyvänä, että kansalaisten yhteisöllisyys on noussut. Lakia ei kuitenkaan tule partioidessaan itse rikkoa, Eerola perustelee kantaansa.

Eerolan mukaan katupartioinnilla ei ole huomattavia vaikutuksia.

– Odin ei ole Allahia suurempi uhka, linjaa Eerola vastauksessaan.

Perussuomalaisista Jani Mäkelä sekä Kaj Turunen ovat vaitonaisempia kannoissaan. Kumpikaan heistä ei suoraan ilmaise hyväksyykö vai ei katupartiotoiminnan. Turunen sitä vastoin kertoo vastauksessaan, että lasten ja nuorten turvallisuutta vahtivat katupartiot ovat hyväksyttäviä.

– Yleisillä paikoilla ja kadulla tapahtuvat joukkorikokset, naisten ja tyttöjen ahdistelu sekä ryöstely, ovat uusia ilmiöitä, joihin on puututtava. Lasten ja nuorten turvallisuuden vuoksi viranomaisten kanssa yhteistyössä toimivat katupartiot ovat tervetulleita. Viranomaisten olisi nyt syytä olla asiassa aloitteellinen ja luoda katupartioinnille pelisäännöt, Turunen vastaa.

Häkkänen: Katupartioiden kieltäminen ongelmallista

Kyselyyn vastanneista selkeä enemmistö ei hyväksy kiihkoisänmaallista katupartiotoimintaa. Kokoomuksen Jukka Kopra ja Antti Häkkänen eivät hyväksy rasistisin motiivein toimivia kansalaispartioita.

– On ymmärrettävää, jos ihmiset kantavat huolta ympäristöstään ja haluavat tehdä jotain yhteisen hyvän eteen. Se ei kuitenkaan käy, että ihmisten turvattomuuden tunnetta käytetään hyväksi väkivaltaisten poliittisten päämäärien edistämiseen, Kopra muotoilee.

Jatkotoimenpiteiden osalta Häkkänen sanoo katupartioiden kieltämisen olevan kuitenkin ongelmallista.

– Katupartioiden kieltämisessä on vaara lipsahtaa ajatusten ja mielipiteiden kriminalisointiin. Olisi hyvin vaikea säätää valvottavissa oleva laki, jolla kielletään rasististen ajatusten kanssa kadulla kävely tai joukolla kokoontuminen. Nyt rikosoikeusjärjestelmämme pääosin perustuu tekoihin. Jos ajatukset kriminalisoidaan, niin tällöin voidaan joutua Puolan kanssa samoille tarkkailulistoille, Häkkänen vastaa.

SDP:n Satu Taavitsainen, Sirpa Paatero sekä Suna Kymäläinen tuomitsevat kiihkoisänmaalliset katupartiot.

– Oikeusvaltiossa ihmisten turvallisuuden tunteeseen on pystyttävä vaikuttamaan muilla kuin oikeuden omiin käsiin ottamisella. Tässä on suuri riski, että syntyy tarpeettomia ja jopa väkivaltaisia yhteydenottoja, perustelee Kymäläinen vastaustaan.

Torniainen: Poliisilla oltava enemmän resursseja

Keskustan Jari Leppä ja Ari Torniainen eivät myöskään hyväksy kiihkoisänmaallista katupartiointia. Torniaisen mielestä tässä tilanteessa katse olisi käännettävä poliisin resursseihin. 

– Poliisilla on oltava riittävät resurssit ja varat myös kaduilla sekä liikenteessä näkymiseen sekä olemiseen, Torniainen linjaa.

Keskustan Markku Pakkanen ei ota suoraa kantaa siihen, hyväksyykö hän kansalaisten katupartioinnin. Hänen mielestä ilmaisu- ja kokoontumisvapaus on Suomessa perusoikeus ja kansalaisten valvomistoimenpiteet ovat jopa paikallaan tietyissä tilanteissa.

– Vapaaehtoiset ovat jo vuosia valvoneet venerantoja, koulujen päätösjuhlia ja festivaaleja. Viranomaisjohtoisesti ja heidän toimintaa tukevana on hyvä, että kansalaiset haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta, Pakkanen kirjoittaa vastauksessaan.

Myöskään vihreiden Heli Järvinen ei kyselyssä vastaa suoraan, hyväksyykö hän katupartiotoiminnan. Järvinen kuitenkin linjaa, että katupartiointi vähentää turvallisuuden tunnetta.

– Suomi on oikeusvaltio ja oikeusvaltioon ei kuulu turvautuminen oman käden oikeuteen. Puhumattakaan siitä, että katupartiointia tekemään on ilmoittautunut äärioikeistolaisia, väkivaltaisia järjestöjä, jotka tosiasiassa ovat turvallisuusuhka. Sellaiset eivät kuulu kaduille, Järvinen kirjoittaa.

Ylen kyselyyn vastasi 12 edustajaa Kaakkois-Suomen vaalipiirin 17 kansanedustajasta. Kyselyyn eivät vastanneet SDP:n Anneli Kiljunen, perussuomalaisten Jari Lindström, kokoomuksen Lenita Toivakka sekä keskustan Hanna Kosonen ja Kimmo Tiilikainen.