1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Kausi-influenssahuippu jo muutaman viikon päässä

Influenssa on jo useamman viikon jyllännyt Pohjois-Suomessa, tosin pahin on vielä edessä. Mehiläisen vastaanotolla Oulussa ja Rovaniemellä influenssapotilaat ovat enemmistö. Toisaalta taas Rovaniemen kaupungilta kerrotaan, ettei henkilöstö ole ollut liiemmin poissa influenssan vuoksi. Influenssahuippuun on kaksi, kolme viikkoa aikaa, arvioivat asiantuntijat.

influenssa
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Hengitystieinfektiot ja vatsataudit jylläävät taas. Esimerkiksi jokavuotinen influenssaepidemia vaikuttaa jo kiihtyvän kohti huippuaan.

Oulun ja Rovaniemen Mehiläisessä työterveyshuollon vastaanotolla on jo eniten influenssapotilaita, kertoo työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Kropsu.

– Voidaan sanoa, että influenssakausi on jo käynnistynyt. Tartuntatautirekisterin influenssalöydökset ovat lisääntyneet selvästi. Todennäköisesti kaksi viikkoa kun mennään eteenpäin, niin influenssa A on vielä enemmän päällä, kuin tällä hetkellä.

– On näitä muitakin ylähengitystieinfektioita aiheuttavia sairauksia, esimerkiksi adeno-, rhino- ja koronaviruksia, Kropsu sanoo.

Rovaniemen kaupunki vielä odottaa influenssapoissaoloja

Lapin keskussairaalassa on tehty nyt kolmen viikon ajan keskimäärin kymmenen inlfluenssadiagnoosia viikossa, kertoo infektiolääkäri Markku Broas. Päävirus on tässä vaiheessa ollut sikainfluenssa, H1N1. Broas arvioi influenssahuipun olevan aikaisintaan kahden viikon päästä.

– Näyttää siltä, että se menisi helmikuun puoleen väliin tai helmikuun alkuun.

Rovaniemen suurimmalla työnantajalla, Rovaniemen kaupungilla influenssa ei vielä suuremmin jyllää henkilöstön keskuudessa. Rovaniemen työhyvinvointipäällikkö Johanna Aho kertoo, että enemmän on ollut flunssaa ja vatsatautia.

– Odotamme nyt, milloin varsinainen influenssa tulee, Aho sanoo.

Rokotukset vähentäneet tautitapauksia

Varuskunnissa influenssatapauksia on ollut muutamia, sanoo infektiolääkäri Tuula Hannila-Handelberg Puolustusvoimista.

Hannila-Handelbergin mukaan varusmiehet saavat viimeistään palvelukseen astuessaan influenssarokotuksen. Tämä käytäntö aloittettiin vuonna 2012, jonka jälkeen influenssa ei ole kaatanut varusmiehiä petiin samaan tahtiin kuin aiemmin.

Päivi Kropsun mukaan on todettu, että influenssarokote pystyy estämään 5–8 influenssatapausta kymmenestä. Kropsu antaa vielä käytännön ohjeita influenssan välttämiseksi.

– Nyt kannattaa kiinnittää huomiota siihen hyvään käsihygieniaan, eikä aivastella ja pärskiä toisia päin. Niillä pystytään paljon vaikuttamaan siihen, että nämä taudit eivät leviä.

Lue seuraavaksi