Hyppää sisältöön

Jääsurffaaja ottaa talvesta kaiken ilon irti – video

Surffaajan kausi on talvella kesää pidempi. Olosuhteet ovat parhaimmillaan keväällä, kun aurinko paistaa ja voi olla jo lämmintä. Aktiiviharrastaja lähtee jäälle heti, kun tuulee riittävästi.

Jääsurffaaja talvimaisemassa.
Tapani Hyvönen on harrastanut jääsurffausta 1980-luvun puolivälistä lähtien. Kuvaaja: Niko Mannonen / Yle

Oulujärven jäällä on kylmänä pakkaspäivänä muutama innokas pilkkijä. Jäällä viilettää myös kajaanilainen Tapani Hyvönen. Jääsurffaaja ottaa talvesta ilon irti heti, kun sopiva tuuli puhaltaa.

– Jäälle on pakko päästä silloin, kun tuulee. Tämä on siitä hyvä harrastus, että silloin kun ei tuule, ei tarvitse lähteä, Hyvönen naurahtaa.

Jään päällä on jonkun verran lunta, mutta se ei juuri menoa hidasta. Hyvösen mukaan parempi olisi kuitenkin, jos lunta olisi tasaisesti.

– Nythän tässä on paljasta jäätä ja lunta sekaisin, joten se on vähän hankala. Lumella ei pysty ajamaan luistinkelkalla ja suksikelkka tahtoo luistaa paljaalla jäällä. Odotetaan, että tulee tasainen ja ohut lumikerros, joka olisi mahdollisimman kova. Se on sitten hyvä.

– Täällä on keskellä talvea joskus niin paljon lunta, että siinä ei pysty ajamaan. Kevätpuoli on parasta aikaa, kun on hanki, aurinko paistaa ja voi olla jopa lämmintä, Hyvönen lisää.

Helmikuussa kisataan Virossa

Jääsurffaus on suosittu harrastus etenkin Venäjällä, Virossa ja Latviassa.Kajaanilainen Tapani Hyvönen on harrastanut jääsurffausta 1980-luvun puolivälistä lähtien. Silloin harrastajia oli enemmän kuin nyt, jäällä saattoi liitää yhtä aikaa kymmenenkin surffaajaa.

Suomessakin parhaat ovat ajaneet näillä kelkoilla yli 80 kilometriä tunnissa ja varmasti vielä kovempaa.

Tapani Hyvönen

Hyvönen on myös kiertänyt lajin kilpailuissa. Kisaamisen hän aloitti suoraan maailmanmestaruustasolta.

– Raahessa oli vuonna 1990 MM-kisat ja menimme sinne yhden kajaanilaisen kaverin kanssa rohkeasti mukaan. Kisat ovat aina avoimet eli sinne voi mennä kuka vain. Sieltä tuli 13. sija, minulla on se pytty kotona vielä tallella, Hyvönen nauraa.

– Kisat houkuttelevat edelleen. Olen käynyt pari kertaa Kalajoella, siellä on kiva ajella porukassa. Kaksi vuotta sitten olin ikäsarjassani ykkönen, vaikka en oletakaan, että sen kummemmin pärjäisin siellä. Nyt helmikuun alussa on tarkoitus lähteä kisaamaan taas Haapsaluun, Hyvönen jatkaa.

Kajaanilainen Tapani Hyvönen on aktiivinen jääsurffaaja. Jäälle on päästävä aina, kun tuulee tarpeeksi. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Hyvösellä on allaan itse rakennettu suksikelkka, mutta vierellä lumisempia kelejä odottava luistinkelkka on tehdasvalmisteinen. Harrastus on helppo aloittaa, koska purje ja masto ovat samat kuin kesällä, Hyvönen sanoo.

– Suksista rakennettava kelkka on helppo tehdä. Tietysti kisoissa jos haluaa pärjätä, niin silloin pitää miettiä millilleen kaikki kulmat ja muut, mutta minä en välitä sellaisista. Pitää olla mahdollisimman pitkät laskettelusukset, minulla on nopeuslaskusukset, koska ne ovat parhaat. Niissä on teräskantti, joka pitää jäänpinnalla myös.

Jääsurffaus on hikinen talvilaji

Hyvönen surffaa myös kesällä, ja hän on kouluttautunut surffauksen opettajaksi. Suomen kesä on sen verran lyhyt, että talvella kautta saa jatkettua jään päällä.

– Talvikausi on itse asiassa pidempi kuin kesä täällä. Jos haluaa opetella surffaamaan, niin kannattaa tulla talvella jäälle. Silloin se on helpompaa, koska aallokkoa ei ole eikä aina tipu veteen.

Sieltä tuli 13. sija, minulla on se pytty kotona vielä tallella.

Tapani Hyvönen

Jääsurffauksessa parasta on Hyvösen mukaan vauhti.

– Se on kovempi kuin kesällä. Mittauksissa käytetään nykyisin GPS-mittareita. Viime keväänä mittasin 32 solmua eli se on noin 65 kilometriä tunnissa. Suomessakin parhaat ovat ajaneet näillä kelkoilla yli 80 kilometriä tunnissa ja varmasti vielä kovempaa.

– Joskus kaadun kuitenkin jäähän, joten käytän aina suojavarusteita. Kyynärsuojat, polvisuojat ja kypärä. Tuulen kestävä vaatetus pitää olla myös, mutta hikihän siinä tulee sitten vaatteiden alla, Hyvönen nauraa.