1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Skinit pahoinpitelivät ja riehuivat – Joensuussa nyt rauha maassa

Viime päivien katupartiouutisoinneissa on viitattu usein Joensuuhun, sen rasismiin ja 90-luvun skiniaikaan. Skinit eivät olleet mikään katupartio, vaan uhkaava ja väkivaltainen ryhmä, joka teki vuosikausia koviakin rikoksia ja piti oikeasti osaa kaupunkia pelon vallassa, kirjoittaa Yle Joensuun vastaava tuottaja Jyrki Utriainen.

Joensuu
Jyrki Utriainen.

Tiesittekö, että Yöpyövelit on partioinut Pihtiputaan kaduilla jo useamman vuoden ajan?

Rasistisiksi luonnehditut Suomen vastarintaliike ja Soldiers of Odin ovat perustaneet partioita ympäri Suomea viime vuoden puolella. Kaikkiaan partioita arvioidaan olevan parilla kymmenellä paikkakunnalla. Ja lisää näyttää tulevan.

Mutta vasta kun katupartiot ilmestyivät Joensuun katukuvaan tammikuun alussa, siitä tuli iso uutinen. Ja poliisi sekä poliitikot ovat huolehtineet parin viikon ajan puheillaan siitä, että aihe on pysynyt otsikoissa.

90-luvun skiniajat ja Joensuun katukuvaan tulleet katupartiot rinnastettiin samalla sumeilematta toisiinsa. Pandoran lipas oli auki. Jälleen kerran.

Kun jossakin päin puhe kääntyy rasismiin, Joensuun skinit ja kaupungin rasistinen maine nostetaan tai se nousee esille.

Moni joensuulainen varmasti ihmettelikin, kun Soldiers of Odin –logolla takkinsa koristelleet miehet tulivat kaupungilla vastaan. Monelle nousi myös mieleen muistot 90-luvulta.

90-luvun skiniajat ja Joensuun katukuvaan tulleet katupartiot rinnastettiin samalla sumeilematta toisiinsa. Pandoran lipas oli auki. Jälleen kerran.

Tämä muistelu on saanut vauhtia niin Ylen kuin muun median suotuisalla myötävaikutuksella. Vaikka katupartiotoiminta on lähtenyt liikkeelle muualta Suomesta, kaikkien toimittajien katseet kääntyivät nyt Joensuuhun. Skineistä ja rasistisesta maineesta tunnettuun kaupunkiin.

Viimeksi keskiviikkona törmäsin uutiseen katupartiosta, jossa muistettiin todeta, että ”partioita on muun muassa Joensuussa”.

En ole nähnyt yhtään reportaasia Kemin yöstä, kun Odinit partioivat pitkin pikkukaupungin katuja. Miksi näin?

Joensuu ei erityisesti erotu joukosta, kun katselee viime vuosien yhteenvetoa poliisin tietoon tulleesta viharikollisuudesta Suomessa.

Esimerkiksi vuonna 2014 Joensuun edelle kiilasi kahdeksan kaupunkia. Joensuu oli jaetulla yhdeksännellä sijalla, ja vastaavan kokoiset kaupungit olivat ihan siinä kannoilla.

Helsinki on luonnollisesti jo kokonsa takia ylivoimainen tilastokärki: 229 epäiltyä viharikosta vuoden aikana. Joensuussa niitä oli 11.

Joensuu ei erityisesti erotu joukosta, kun katselee viime vuosien yhteenvetoa poliisin tietoon tulleesta viharikollisuudesta Suomessa.

Kun tapaukset suhteutetaan kaupungin asukasmäärään, on listan kärkisijoilla viime vuodet pysytellyt aivan toinen pohjoiskarjalainen kaupunki: Lieksa, missä asuu vajaa 12 000 ihmistä.

Toissa vuonna siellä epäiltyjä tapauksia oli 15 - neljä vuotta aiemmin peräti 29. Näihin lukemiin yltää vain Suomen suurimmat kaupungit.

Mutta takaisin Joensuuhun. Miten nämä tämän päivän katupartiot ja skinit liittyvät toisiinsa?

Ymmärrän sen, että on helppo rinnastaa skinit ja Odinit, koska molemmilla on taustallaan jonkinlainen äärioikeistolainen, ulkomaalaisvihamielinen aate tai ainakin ajatus.

Edelleen Soldiers of Odinin jäsenenä on Joensuussakin henkilöitä, joilla on rikollinen menneisyys. Toistaiseksi nykyinen toiminta on keskittynyt kuitenkin partiointiin.

Mutta skinit eivät olleet mikään katupartio, vaan uhkaava ja väkivaltainen ryhmä, joka teki vuosikausia koviakin rikoksia ja piti oikeasti osaa kaupunkia pelon vallassa. Se ei ollut menneisyyttä vaan juuri sitä hetkeä. Jotkut miettivät jopa kulkureittinsä niin, etteivät törmäisi skineihin.

Tilanne Joensuussa oli 90-luvulla täysin toinen kuin se on nyt.

Moni sai tai meinasi saada kuonoonsa. Paiholan vastaanottokeskuksessa riehuttiin aseiden kanssa.

Moni sai tai meinasi saada kuonoonsa. Paiholan vastaanottokeskuksessa riehuttiin aseiden kanssa. Maahanmuuttajayrittäjien pyörittämistä pitserioista kivitettiin ikkunoita rikki. Tummaihoista koripalloilijaa Darryl Parkeria jahdattiin pesäpallomailojen kera niin, että mies lähti siltä seisomalta takaisin kotimaahansa Yhdysvaltoihin. Tv-kuvaajaan käytiin käsiksi, Hector ilmoitti, ettei tule enää keikalle moiseen kaupunkiin. Ja niin edelleen.

Vuosina 1995–98 pelkästään skinien epäiltiin tehneen Joensuussa 424 rikosta (siirryt toiseen palveluun).

Tällaista ei ole vielä nähty. Eikä kukaan halua nähdäkään.

Soldiers of Odin Joensuun suljetussa Facebook-ryhmässä näyttää olevan 179 jäsentä. Kaduilla heitä on enimmillään nähty parisenkymmentä.

Se on kohtuullisen pieni vähemmistö kaupungissa, jonka väkiluku on 76 000 luokkaa.

Kun tieto ja uutinen ryhmän Joensuun-osastosta levisi tammikuun alussa, nopeaan tahtiin myös moni taho ilmaisi, ettei tällaisille partioille ole kaupungissa tarvetta. Joensuun kaupunki, maakuntaliitto, poliisi ynnä muut tahot tuomitsivat katupartiotoiminnan.

Joensuun kaupunki on tällä hetkellä rauhallinen.

Tiina Ruuska polkaisi vastatoimena pystyyn Kyllikin siskot -nimisen ryhmän, joka on aloittelemassa partiointia Joensuun kaduille rauhan ja rakkauden sanomallaan.

Liikkeellä on myös adressi "Joensuu vapaaksi pelosta". Sen on allekirjoittanut tähän mennessä reilu 3 300 ihmistä.

Joensuun kaupunki on tällä hetkellä rauhallinen. Odinit ovat toistaiseksi herättäneet lähinnä ihmetystä. Harva on sanonut heitä pelkäävänsä.

Näyttää myös tilastojen valossa siltä, ettei katupartiotoiminnalle ole tarvetta.

Toivonkin, että nämä nuoret miehet löytävät jostakin mielekkäämpää ja tarpeellisempaa puuhaa itselleen.

Iso osa skineistä ei löytänyt. Valitettavasti.

Lue seuraavaksi