Koe uusi yle.fi

Jacky-makupalojen valmistus siirtyi Ruotsiin – Lahden yli 100-vuotias tehdas pysähtyy

Lahden keskustan tuntumassa meijerituotteita valmistaneen tehtaan toiminta päättyi torstaina. Sota-ajan pommituksistakin selvinneessä tehtaassa työskenteli huippuvuosina yli pari sataa ihmistä.

Kotimaa
Orklan tehtaalla Lahdessa valmistettiin viimeiset vanukkaat 14. tammikuuta
Vihtori Koskinen/ Yle

Perinteisen lahtelaismeijerin toiminta alkoi rautatieaseman kupeessa, keskustan tuntumassa vuonna 1905 osuusmeijerinä.

Yli sata vuotiaan tehtaan historiaan mahtuu monia omistajan vaihdoksia, kymmenittäin erilaisia tuotteita ja dramaattisia vaiheita. Tehdaskiinteistö selvisi täpärästi muun muassa sota-ajan pommituksista, jolloin naapuritontilla ollut tehdasrakennus tuhoutui maantasolle lentopommituksissa.

Näihin päiviin saakka toimineessa lahtelaismeijerissä on valmistettu meijerituotteita laidasta laitaan, kaikkea kaakosta jogurtteihin. Viime vuosina tehtaassa on keskitytty Jacky-makupalavanukkaiden ja levitteiden valmistukseen.

– Neljäkymmentä vuotta sitten kun tulin tänne, täällä tehtiin hilloja ja maitojauheita. Jogurtti- ja makupalatuotantokin oli silloin jo alkanut. Se oli aikaa, kun elettiin nousubuumissa. Tehdas kasvoi kovaa vauhtia, Lahden Orkla Foods –tehtaan tuotantopäällikkö Markku Leinonen kertoo.

Tehtaassa valmistettiin aikoinaan muun muassa Viriviri-kaakaota.
Tehdas valmisti yli satavuotisen historiansa aikana muun muassa kaakaota, hilloa, jogurttia ja levitteitä.Vihtori Koskinen/ Yle

Pieni lahtelaismeijeri jäi suurempien jalkoihin

1970- ja -80 –luvun huippuvuosien jälkeen tehtaan toimintaa koettelivat lamavuodet. Samoihin aikoihin ulkomaiset meijerijättiläiset alkoivat hiipiä Suomen markkinoille.

Suuret ulkomaiset meijerit tuo Suomeen kaikenlaisia nykyaikaisia tuotteita.

Markku Leinonen

Huippuvuosina tehtaassa työskenteli yli pari sataa ihmistä. Viimeisinä vuosina tehtaassa työskenteli enää vajaat 40 ihmistä.

Ulkomaisten jättiläismeijereiden rynnistäminen markkinoille muutti kilpailutilannetta radikaalisti. Päätös tehtaan lakkauttamisesta tehtiin vuonna 2014, jonka jälkeen tehtaalle annettiin vielä reilu vuosi aikaa ennen tuotannon lopullista alasajoa.

– Suuret ulkomaiset meijerit tuovat Suomeen kaikenlaisia nykyaikaisia tuotteita, eikä me olla pystytty siihen vastaamaan, koska meillä on vanhat koneet. Meidän tuotanto on suurin piirtein puolittunut viimeisen kahdentoista vuoden aikana, Leinonen toteaa.

Lahdessa valmistettiin meijerituotteita yli sata vuotta.
Lahdessa valmistettiin meijerituotteita yli sata vuotta.Juha-Petri Koponen/ Yle

Muutama ihminen löytänyt uusia töitä

Tehtaan toiminnan loppuminen tarkoittaa uusien töiden etsimistä kymmenille ihmisille. Tuotantopäällikkö Leinonen kertoo, että hänen lisäkseen tehtaassa on muutama pitkään palvellut työntekijä, jotka pääsevät eläkeputkeen tai suoraan eläkkeelle.

Koko talo on käyty läpi.

Seija Ruotsalainen

Pari työntekijää jatkaa töitä Orklan muissa Suomen tehtaissa. Suurin osa väestä on kuitenkin jäämässä työttömäksi.

– Muutama ihminen on löytänyt uusia töitä, mutta varmasti reilut parikymmentä joutuu etsimään uutta työtä, Leinonen toteaa.

Viimeistä päivää tehtaalla työskentelevä Seija Ruotsalainen kertoo tulleensa meijeriin vain äitiyslomasijaiseksi. Ruotsalaisen sijaisuus vierähti kuitenkin 32-vuoden mittaiseksi. Nyt sijaisuuden päässä häämöttää eläkeputki.

– Aloitin hillopuolella, josta siirryin jogurttipuolelle ja sieltä makupalapuolelle. Viimeiset vuodet olen työskennellyt levitepuolella. Koko talo on käyty läpi, Ruotsalainen summaa.