Luisteluohjaajan vinkit: Näin opetat lapsesi luistelemaan

Ankkakävely ja siiviksi nostetut kädet auttavat lasta pysymään pystyssä jäällä. Vääränlainen kannattelu voi puolestaan vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

urheilu
lapsi kaatuneena luistimet jalassa
Päivi Meritähti / Yle

Lapsi horjuu varovaisesti luistelukentän laidalla eikä uskalla lähteä jäälle. Toisen meno on jatkuvaa pyllähtelyä. Vaikka alku olisi kankeaa, lapsesta voi tulla taitava kiitäjä. Luistelukoulun vastuuvalmentaja Anu Tuunanen Helsingin Luistelijoista neuvoo, miten lapselle voi opettaa luistelua.

Millaiset varusteet lapselle pitää hankkia?

– Hyvä luistin tukee nilkkaa. Ihan matala- tai löperövartinen luistin ei anna tukea. Jos on menossa ensimmäisiä kertoja luistelemaan, kypärä on hyvä turva päälle, Anu Tuunanen toteaa.

Kuinka kauan jäällä kannattaa ensimmäisillä kerroilla viipyä?

– Joku malttaa ensimmäisellä kerralla olla jäällä viisi minuuttia. Joku toinen samanikäinen saattaa viipottaa siellä mielellään tunninkin. Paljon vaikuttaa se, miten luistelu lähtee sujumaan ja miten pitkä pinna lapsella on. Väkisin ei kannata jatkaa, vaan aluksi voi olla jäällä vähemmän aikaa.

Miten tasapaino löytyy?

– Käsien nostaminen sivuille auttaa tasapainon löytymiseen. Kädet, niin kuin siivet sivuilla, antavat tukipintaa.

Mistä luistelun opettelu aloitetaan?

– Pienen kanssa voi lähteä kävelemään samalla tavalla kuin oltaisiin ilman luistimia. Kävelyssä jalat ovat kuitenkin kuin ankan jalat niin, että varpaat osoittavat vähän sivuille. Siitä asennosta lähtevät jatkossa potkut, Anu Tuunanen neuvoo.

Miten luistimilla horjuvaa lasta kannattaa tukea?

– Lasta voi pitää kädestä kiinni. Jos hän tarvitsee enemmän apua, aikuinen voi pitää yhdellä kädellä lapsen kädestä ja toisella kädellä lapsen saman puolen kainalon alta.

– Vanhemmat ottavat monesti lapsen molemmista kainaloista kiinni ja seisovat lapsen takana. Se ei ole paras tapa, koska silloin lapsi lähtee nojailemaan vanhemman käsiin. Hän ei pysy omien jalkojensa päällä eikä löydä tasapainoa niin helposti. Mieluummin kannattaa pitää kiinni toispuoleisesti.

Pikkutytön vaaleanpunaiset luistimet lähikuvassa.
Yle

Auttaako tukikelkka tai jääkiekkomaila pysymään pystyssä?

– Itse en suosittele niitä. Kun kelkan tai mailan ottaa pois, lapsi ei olekaan omien jalkojensa päällä, vaan on tottunut nojaamaan eteenpäin. Se ei ole tasapainoinen asento, jossa pystyisi seisomaan tai luistelemaan jäällä.

Miten jäällä kävelystä edetään luisteluun?

– Kun kävely lähtee sujumaan ja on eteenpäin menemisen tarvetta, vauhtiakin tulee yleensä lisää. Voi myös liukua kahdella jalalla ja koettaa tasapainoilla yhdellä jalalla niin, että nostaa toista jalkaa ylös. Kahdella jalalla voi kokeilla kyykkyyn menemistä, Anu Tuunanen ehdottaa.

Miten luistellaan oikein?

– Toinen jalka lähtee liukumaan ja toinen potkaisee vähän vauhtia. Ei ole tarkoitus mennä suoraan, vaan potkun suunta on takaviistoon ja liu'un suunta etuviistoon. Koko terä potkaisee.

Kannattaako lapsi auttaa ylös jään pinnasta?

– Kaatumisia tulee. Kannattaa yrittää opettaa lasta nousemaan itse ylös eikä niin, että vanhempi on aina nostamassa pystyyn.

Mikä on hyvä ikä luistelun aloittamiseen?

– Meillä 3-vuotiaat ovat nuorimpia luistelukoululaisia. Vanhimmat ovat puolestaan yli kuusikymppisiä. Kaikenikäiset voivat aloittaa luistelun, luistelukoulun vastuuvalmentaja Anu Tuunanen Helsingin Luistelijoista sanoo.