Mikkelin Klubi sai Marskin radion

Marsalkka Mannerheimin perintöä vaaliva Mikkelin Klubi on saanut kokoelmiinsa sodanaikaisen putkiradion. Radio on sama malli, jota marsalkka kuunteli klubilla. Marsalkka oli tiukka radionkuuntelija, sillä sopivan ohjelman tullen hän komensi kenraalitkin hiljaisiksi.

Kotimaa
Martti Susitaival ja Marskin radio Telefunken
Miten antenniasentajat saivat tupakkansa, kertoo Kaakkois-Suomen Viestikillan Martti Susitaival.

Radio on vuoden 1940 tai 41 Telefunken. Radiovastaanotin oli silloista tekniikan huippua.

Radio on hämeenlinnalaisen Museo Militarian kokoelmista, ja se on sijoitettu eli museokielellä deponoitu Mikkelin Klubille toistaiseksi. Museo Militaria on erikoistunut tykistö-, pioneeri- ja viestiaselajin historiaan. Käytännössä deponointi tarkoittaa sitä, että radio kuuluu nyt Mikkelin Klubin kalustoon.

Marskin tiedetään komentaneen koko kenraalikunnan hiljentymään, kun hän halusi kuunnella klassista musiikkia. Aikakirjojen mukaan marsalkan suosiossa oli etenkin Beethovenin kolmas sinfonia, lisänimeltään Eroica.

Nyt Mikkelin Klubille sijoitettu radio on tullut aikoinaan valtiolle lahjoituksena helsinkiläiseltä radiokauppiaalta, joka sodassa alikersanttina oli ollut asentamassa Mannerheimin uuteen radioon antennia. Vastaanottimen Mikkelin Klubille tuoneet Kaakkois-Suomen Viestikillan edustajat eivät pystyneet sanomaan varmasti, oliko laite juuri sama vai vain samanlainen kuin siellä alunperin ollut radio.