1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin tosiharrastaja pukee jalat lämpimiksi pakkasella

Partiolaiset, pilkkijät ja metsästäjät viettävät luonnossa aikaa, silloinkin kun muut ihmiset eivät kovan pakkasen takia uskaltaudu ulos. Tosiharrastajat luottavat laadukkaisiin ja hintaviin jalkineisiin.

ilmiöt
Talvisaappaat.
Venla Heinosen saappaissa on traktoripohjat.Satu Aaltonen / Yle

Partiossa opetetaan lapsille ja nuorille sitä, miten varustaudutaan eri olosuhteisiin. Hämeen partiopiirin aluepäällikkö Petri Louko on sitä mieltä, että erityisesti jalat on syytä suojata huolella.

Kenkä pitää valita käyttötarkoituksen mukaan.

Petri Louko

– Kun ikää on jo kertynyt jonkin verran, niin olen huomannut, että ääreisverenkierto heikkenee. Sukkin ja kenkiin pitää satsata entistä enemmän.

Louko suosii kerrospukeutumista ja aloittaa jalkojen pukemisen pintaa syvemmältä eli siitä kerroksesta, joka on lähimpänä ihoa.

– Kaikki lähtee sukista: Ihoa vasten ohut tekninen sukka, joka pitää jalan kuivana ja sen päälle toinen sukka, joka valitaan lämpötilan mukaan ja sisältää sitten enemmän tai vähemmän villaa.

Kenkien valinta onkin sitten kimurantimpi juttu, sillä eri käyttötarkoituksiin pitäisi olla eri jalkineet.

– Kenkä pitää valita käyttötarkoituksen mukaan. Hiihtäessä tietysti hiihtokenkä, kosteisiin oloihin tarvitaan vettä pitävä jalkine ja kuivalla pakkassäällä vaikka vanha kunnon huopatöppönen.

Pilkkimies luottaa saappaisiin

Lahden Kalaveikkojen kilpailupäällikkö Matti Huotari on kalamies, jolla on vuosikymmenten kokemus lämpimästä pukeutumisesta. Hän luottaa nykyaikaisiin neopreenisaappaisiin.

– Hyviä saappaita saa jopa alle sadalla eurolla ja näillä pärjää tuntikausia jopa 30 asteen pakkasessa, mikä on tullut testattua, vakuuttaa Huotari.

Uudenaikaisissa saappaissa yhdistyvät kaikki talvijalkineen hyvät ominaisuudet.

Matti Huotari ja saappaat.
Mikko Tuomikoski / Yle

- Nämä ovat kevyet, lämpimät, pitävät vettä ja ovat vielä mukavat jalassakin. Nämä ovat olleet minulla neljä vuotta kovassa käytössä ja tuntuvat olevan myös kestävät.

Huotarin mukaan neopreenisaappaiden ostajan kannattaa miettiä tarkkaan, minkäkokoiset saappaat ostaa.

– On ehdottoman tärkeää, että saapasta sovitettaessa jalassa on vain yksi ohut sukka ja saapas on parikin numeroa isompi, kuin mitä muuten ostaisi. Muuten jalka ei mahdu liikkumaan eikä ilma kierrä saappaassa, eikä jalka sitten pysy lämpimänä.

Metsästäjä valitsee jalkineen tarpeen mukaan

Metsästäjä joutuu valitsemaan jalkineen sen mukaan, minkälaisesta metsästyksestä on kysymys. Liikkuva metsästys vaatii tietynlaisen jalkineen ja passissa olo omansa.

– Liikkuvaan metsästykseen suosittelen nykyaikaista neopreenisaapasta. Se on hyvä kompromissi, joka toimii monenlaisessa luonnossa liikkumisessa, aloittaa Metsästäjäliiton koulutussuunnittelija Jussi Partanen.

Sitten, kun ollaan paikallaan eli passissa, pitää jalkineen olla ennenkaikkea lämmin. Samalla voidaan tinkiä keveydestä ja koosta eli jalkine voi olla painavampi ja kömpelömpi.

Uuden sukupolven lämmitettävät pohjalliset ovat sitten tätä uusinta uutta.

Jussi Partanen

– Tähän tarkoitukseen suosittelen erillisillä sisäkengillä varustettuja jalkineita, joissa päällyskengässä on usein kumiterä ja varsi nahkaa, luettelee Partanen.

– Uuden sukupolven lämmitettävät pohjalliset ovat sitten tätä uusinta uutta. Ne ovat akkukäyttöisiä ja toimivat kuulemma hyvin. Halpoja ne eivät ole, sillä ne maksavat halvimmillaankin useita kymmeniä euroja.

Ostajan on oltava tarkkana

Sekä Louko että Huotari ovat sitä mieltä, että hyviä jalkineita haluavan kannattaa perehtyä huolella kauppojen tarjontaan, sillä jo pelkkä valmistusmateriaalien kirjo saattaa yllättää ostajan, puhumattakaan hintahaitarista, joka venyy helposti muutamasta kympistä satoihin euroihin.

Kopion ja alkuperäisen erottaminen on tarkkaa puuhaa.

Matti Huotari

– Kopion ja alkuperäisen erottaminen on tarkkaa puuhaa. Nämä kaksi saapasta erottaa ulkoisesti siitä, että niiden pohjat on kiinnitetty eri lailla. Alkuperäinen on kestävä, kopio ei. Asiakkaan pitää tietää kumpi on kumpi, jos myyjä ei osaa sanoa, selittää Huotari saapashyllyn äärellä.

Myös Louko on sitä mieltä, että tuote pitää nähdä omin silmin ja sitä pitää saada hypistellä, käännellä ja sovittaa. Netti ei välttämättä ole oikea ostopaikka, jollei todella tiedä mitä on ostamassa

– Kun tuotteen saa käteensä ja sitä pääsee tarkastelemaan vähän lähemmin, niin yleensä on helppo ymmärtää, mikä on laadukas jalkine ja miksi se maksaa. Laadukas tuote on aina vähän paremmin suunniteltu ja valmistettu ja materiaalit ovat tietysti laadukkaammat kuin esimerkiksi kopioissa.

Laadusta kannattaa maksaa

Laadukkaat erä- ja ulkoiluvälineet voivat tuntua satunnaisesta ulkoilijasta kalliilta, mutta kaikki kolme asiantuntijaa vakuuttavat, että rahoilleen saa taatusti vastinetta.

Hyvää ja halpaa ei edelleenkään ole olemassa.

Matti Huotari, Petri Louko, Jussi Partanen

– Hyvää ja halpaa ei edelleenkään ole olemassa, vakuuttavat asiantuntijat kuin yhdestä suusta.

Hyvän jälkineen tunnistaa viimeistään siitä, että se täyttää kaikki sille asetetut odotukset. Jalkine on hyvä, kun sitä ei tule ajatelleeksi.

– Kannattaa asioida sellaisessa liikkeessä, jossa on asiantunteva myyjä, joka tuntee tuotteensa ja osaa tunnistaa asiakkaan tarpeet, muistuttaa Louko.

– Hyvästä kannattaa maksaa. Laadukas jalkine kestää, on turvallinen, eikä jätä pulaan, täydentää Huotari.

Lue seuraavaksi