yle.fi-etusivu

Opettaja ulkoiluttaa aivojaan kirjoittamalla dekkareita

Historianopettaja Jani Repo haluaa, että hänen kirjoissaan on faktat ja pilkut paikoillaan. Palautetta tulee niin opettajanhuoneessa kuin koulun käytävilläkin.

kulttuuri
Jani Repo
Tanja Perkkiö / Yle

Opettajanhuone Punkaharjulla ei ole jännittävä paikka, eikä opettajan elämästä saa dekkaria, väittää historianopettaja Jani Repo. Muutama vuosi sitten Repo kuitenkin päätti yrittää ja syntyikin dekkari, jonka käsikirjoitusta tosin kukaan ei halunnut julkaista.

– Suivaannuin ja tuhosin sen, ja kirjoitin uuden, nauraa Jani Repo.

Lopulta viime syksynä romaani Lila näki päivänvalon ja nyt joululomalla syntyi uutta tekstiä. Jani Repo vähättelee kirjoittamistaan.

– Olisihan voinut kirjoittaa jotain hyödyllistä, vaikka väitöskirjan. Mutta siitä olisi tullut tylsä, joten kirjoitin romaanin.

Koulun käytävillä opettaja on nähnyt, miten Lila kulkee oppilaidenkin käsissä. Silloin kirjoittaja vähän kiusaantuu.

– Tekisi mieli sanoa, että lukisitte jotain muuta, opettajan äänellä.

Dekkari Lilan tapahtumissa liikutaan Rautjärvellä, Simpeleellä, Jani Revon kotimaisemissa. Punkaharjulla on toivottu, että seuraavat tarinat voisivat sijoittua sinne. Mutta Repo on siirtynyt suurempiin ympyröihin.

– Olen opiskellut suurempien kaupunkien paikkoja, koska haluan, että yksityiskohdat ovat oikein.

Koulun kansliasta on tullut virheettömyyteen heti palautetta.

– Sain kyllä heti kuulla millä Lilan sivulla sananparsi on ilmaistu väärin, kai nämä työkaverit ovat lukeneet kirjaa punakynän kanssa, dekkaristi ja opettaja Jani Repo vitsailee.