Pömpöttääkö vatsa? – Vääränlainen liikunta voi pahentaa tilannetta

Erityisesti äidit kamppailevat usein pömpöttävän vatsan kanssa. Ongelma voi vaivata myös esimerkiksi kehonrakentajia ja liikalihavuudesta kärsiviä. Moni käy pömpötyksen kimppuun kuntoilemalla. Vääränlaiset vatsalihasliikkeet voivat kuitenkin pahentaa tilannetta.

Kotimaa
Lihava nainen pitelee mittanauhaa vatsansa ympäri.
Arja Lento / Yle

Vatsalihakset voivat erkaantua, kun vatsa syystä tai toisesta jossain vaiheessa elämää venyy. Useimmiten ongelma vaivaa äitejä, joiden keho joutuu raskausaikana koville.

– Usein äidit kertovat, että vatsa tuntuu raskauden jälkeen erilaiselta. Se saattaa pömpöttää ja tuntuu kuin yhteys vatsan keskustaan olisi kadoksissa. Se on yleensä merkki erkaumasta, kertoo fysioterapeutti Maija Korkeamäki.

Vatsa voi toki pömpöttää monesta muustakin syystä, mutta useat fysioterapeutit ovat alkaneet suositella vaivan tutkimista.

– Tämä on hyvin vähän tunnettu aihe, eivätkä kaikki fysioterapeutitkaan tunne sitä vielä. Osa lääkäreistäkin määrää vielä leikkausjonoon, vaikka sille ei olisi tarvetta, Maija Korkeamäki kertoo.

Lantionpohja ja syväpoikittaiset vatsalihakset kuntoon

Vatsalihasten välissä oleva jännesauma venyy herkästi vatsan mukana. Toisilla tilanne korjaantuu itsestään, mutta pystysuorat vatsalihakset voivat jäädä myös pysyvästi etäälle toisistaan. Leikkaushoito voi helpottaa tilannetta, mutta Maija Korkeamäki suosittelee ainakin kokeilemaan liikuntaa ensin.

– Lantionpohjan jännitys imuna sisäänpäin ja syvän poikittaisen vatsalihaksen kevyt aktivointi sopii kaikille. Muuten pitää katsoa yksilöllisesti, mikä kenellekin sopii.

Korkeamäen mukaan vääränlainen liikunta voi olla jopa haitallista. Esimerkiksi monen suosima lankuttaminen kuuluu tälle listalle.

– Kieltolista on aika pitkä. Harjoitteet pitäisi aloittaa asennoista, joissa ei tule mitään kiertoja tai rutistuksia jännesaumaa kohti, koska ne kaikki voivat pahentaa tilannetta.

Terveydellisiä vaikutuksia vatsan toiminnalle

Vatsalihasten erkaantuminen ei aiheuta pelkästään kosmeettista haittaa. Se vaikuttaa monella tavalla keskivartalon toimintaan.

– Vaikutukset voivat näkyä alaselkäkipuina, ongelmina ryhdissä sekä lantionpohjanlihasten ja suoliston toiminnassa.