Kiina-suhde ratkaisee Taiwanin vaalit – uusi sukupolvi ei enää haikaile Kiinaan

Taiwanin ikuisuuskysymys on, miten Kiinaan pitäisi suhtautua. Kiina haluaa tiivistää välejä ja lopulta liittää Taiwanin itseensä. Kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen sai äänestäjiltä kaksi reseptiä. Nuoret haluavat yhä useammin irti Kiinan otteesta, vanhemmat taas pitävät turvallisempana olla ärsyttämättä Kiinaa.

Ulkomaat
Che-an Shen, opiskelija Taiwanista.
Meidän sukupolvemme äänestää ehdottomasti oppositiota, sanoo ranskan kielen opiskelija Shen Che-an.Mika Mäkeläinen / Yle

Opiskelija Shen Che-anilla on jo kaikki maisterin tykötarpeet, vaikka valmistumiseen on vielä puoli vuotta. Sitä ennen Taiwan voi kuitenkin muuttua rajusti. Lauantain presidentinvaaleissa niskan päällä on Manner-Kiinan karsastama oppositio. Shenille se on kuitenkin toivo paremmasta tulevaisuudesta.

– Meidän sukupolvemme nuoret vastustavat (nykyisen valtapuolueen) Kuomintangin johtamistapaa ja heidän politiikkaansa, joka on lähempänä Kiinaa, joten me äänestämme ehdottomasti oppositiopuoluetta eli DPP:tä.

DPP ei vaadi Taiwanille muodollista itsenäisyyttä, mutta puolueessa vaikuttaa myös itsenäisyyden kannattajia.

Taipei DPP taksista kampanja-auto.
Taipei DPP taksista kampanja-auto.Mika Mäkeläinen / Yle

20 – 29-vuotiaista kolme neljäsosaa pitää itseään nimenomaan taiwanilaisina, ei enää kiinalaisina. He eivät haikaile yhdistymistä Manner-Kiinaan, josta on kokemuksia vain heidän isovanhempiensa sukupolvella.

Nuoret ovat kasvaneet markkinataloudessa ja demokratiassa, ja heillä on yhä vähemmän yhteistä kommunistipuolueen yksinvaltaisesti hallitseman Manner-Kiinan kanssa.

Taiwanilainen identiteetti?

Identiteetin irtautuminen Kiinasta ei rajoitu vain nuoriin. Shenin opiskelupaikka, Chengchin kansallinen yliopisto Taipein etelälaidalla, on tutkinut saarelaisten identiteetin kehitystä vuosien varrella.

Vuonna 1992 vain 18 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista piti itseään taiwanilaisina. Lähes puolet, 46 prosenttia piti itseään sekä taiwanilaisina että kiinalaisina. Nykyisin kuitenkin jo 59 prosenttia pitää itseään nimenomaan taiwanilaisina ja 34 prosenttia sekä taiwanilaisina että kiinalaisina.

Jäljelle ei jää enää montaa prosenttia, jotka tuntevat itsensä ensisijaisesti kiinalaisiksi.

Nuorten asennemuutos näkyi kaduilla asti, kun opiskelijat vuonna 2014 valtasivat Taiwanin parlamentin kolmeksi viikoksi vastalauseena sille, että valtapuolue Kuomintang yritti hyväksyttää uuden sopimuksen palveluiden kaupasta Kiinan kanssa. Opiskelijoiden protesti tunnetaan nimellä auringonkukkaliike.

Taipei DPP Tsai Ing-wen voitonmerkki.
Taipei DPP Tsai Ing-wen voitonmerkki.Mika Mäkeläinen / Yle

Taiwanin sukupolvien kuilu näkyy myös kiinnostuksen kohteissa. Kun vanhemmat pohtivat suhdetta Kiinaan, nuorten puheissa kuuluvat taloushuolet. Taipeissa asuminen on palkkatasoon nähden kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen kallista.

Chen odottaa uudelta presidentiltä nimenomaan kohennusta maan talouteen, joka on kärsinyt Kiinan talouskasvun taittuessa. Taiwanin talouskasvu jäi viime vuonna noin yhteen prosenttiin, paljon kilpailijamaita pienemmäksi.

– En ymmärrä politiikkaa kovin hyvin, Chen tunnustaa, mutta presidenttiehdokkaan valinta oli hänelle kuitenkin helppo: demokraattisen edistyspuolueen Tsai Ing-wen saa lauantaina hänen äänensä.

Mielipidekyselyiden mukaan Tsain kannatus on noussut noin 45 prosenttiin, kun taas perinteisen valtapuolueen Kuomintangin presidenttiehdokkaan Eric Chun kannatus on vajonnut 20 prosenttiin.

Taipei viinikauppa kauppias Jacky Huang.
Meillä ei ole varaa itsenäisyyteen, on parempi olla puhumatta siitä, sanoo viinikauppayrityksen omistaja Jacky Huang.Mika Mäkeläinen / Yle

Useimmat toivovat nykyisen tilanteen jatkuvan

Jacky Huang kaivaa myyntinäyttelyn seinältä lempiviininsä. Italialainen Gaja-pullo maksaa 9 800 Taiwanin dollaria eli 270 euroa. Hän johdattaa portaita alas viinikellariin, josta paljastuvat valtavat kasat puisia viinilaatikoita Euroopan hienoimmilta viinitiloilta.

Viinien maahantuonti ja jälleenmyynti Manner-Kiinaan elättää hänen perheensä ja pari ulkopuolista. Välikädelle löytyy markkinarakoa, koska mannerkiinalaiset eivät viinikaupoissa luota toisiinsa, ja maassa liikkuu niin paljon väärennettyä viiniä. Huang on pitänyt maineestaan huolta ja toimittaa vain aitoa tavaraa.

Verottajan kiinnostuksen takia Huang ei haluaisi kertoa Top 100 Wine -yrityksensä liikevaihtoa, mutta sanoo sitten luvuksi noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

Keski-ikäinen yrittäjä Jacky Huang on sitä sukupolvea, joka on vaurastunut samalla kun Taiwanin ja Kiinan kauppasuhteet ovat tiivistyneet.

– Liikemiehenä toivon tietysti sitä, että meillä on hyvät kauppasuhteet Kiinaan ja että monet kiinalaisturistit voivat tulla Taiwaniin ostamaan tuotteitamme, Huang sanoo.

"Meillä ei ole varaa itsenäisyyteen"

Huang ei odota eikä toivo suhteisiin suuria muutoksia, ja toivoo, että uudelta presidentiltä "löytyy viisautta" ratkaisuihin. Sikäli hän on enemmistöä, että useimmat taiwanilaiset haluavat kyselyiden mukaan säilyttää Taiwanin ja Kiinan suhteet nykyisellään.

Sikäli Huang on kuitenkin vähemmistöä, että hän kuuluu taantuvan valtapuolueen KMT:n eli Kuomintangin kannattajiin. Huang karsastaa oppositiossa olevan DPP:n itsenäisyysmielistä siipeä.

Huangin mielestä Taiwanista ei löydy tarpeeksi pääomaa uusiin sijoituksiin, ja siksi sijoituksia kaivataan Kiinasta.

– Meillä ei ole varaa itsenäisyyteen. On parempi olla puhumatta enää itsenäisyydestä ääneen, koska jos siitä puhuu, se ärsyttää Kiinaa ja keskeyttää rauhanomaisen kehityksen, Huang sanoo.

Todennäköisin tulevaisuudenkuva onkin, että Taiwan jatkaa nuorallatanssia: Kiinan kanssa käydään kauppaa mahdollisimman avoimesti, vaikka uusien kauppasopimusten solmiminen mutkistuu, jos DPP pääsee valtaan.

Poliittista ratkaisua Taiwan pyrkii lykkäämään hamaan ikuisuuteen. Taiwan voi käytännössä toimia melkein kuin mikä tahansa itsenäinen maa, mutta muodollinen itsenäisyys olisi Kiinalle sietämätön haaste.