1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talviduuni-kampanja odottaa työnantajien heräämistä Rovaniemellä

Nuorille lyhytaikaista työtä etsivä Talviduuni-kampanja kaipaa työnantajia nuorten työllistämiseen Rovaniemellä. Runsaassa kuukaudessa kampanjalla on saatu sesonkiluonteista työtä parillekymmenelle nuorelle, mutta lisää työtilaisuuksia kaivataan.

Jenni Lämsä onnistui löytämään Talviduuni-kampanjan kautta työnantajan joka tarjosi oppisopimuskoulutusta ja jopa uraa yrittäjänä. Kuva: Antti Mikkola Yle

Talviduuni-kampanja polkaistiin käyntiin marraskuun lopulla. Tavoitteena oli löytää sadalle pitkäaikaistyöttömälle tai syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle lyhytaikaista tai sesonkiluontoista työtä talven kuluessa.

Rovaniemen joulumatkailusesonkiin nähden oltiin kuitenkin hieman myöhässä, mutta positiivisia onnistumisia on silti saatu.

- Tällä hetkellä ollaan löydetty yli kahdellekymmenelle työpaikka ja se mikä on ollut kaikkein positiivisinta niin näistä työpaikoista jopa viidellä nuorella on jatkunut tämän talviduunipätkän jälkeen työt. Eli on löydetty pitempiaikainen työpaikka nuorille, kertoo hankkeen vetäjä, Sijaishaltija-yrittäjä Heidi Alariesto.

Kampanja poiki uuden uran

Yksi kampanjan kautta työelämään päässyt on rovaniemeläinen Jenni Lämsä. Toiveena oli päästä kokonaan uuteen alkuun. Talviduunin kautta löytyi työtä siivousalalta. Jenni löysi Talviduuni-kampanjan työvoimatoimiston sivujen kautta.

- Ensisijaisesti hain töitä siivousalalta. Olin käynyt automaalarikoulutuksen, mutta se ei ollutkaan minun juttu, perustelee Jenni Lämsä hakeutumistaan kampanjaan mukaan.

Jennin kannalta kampanjan kautta saatu yhteys alan yrittäjään on tuonut täysosuman. Nyt Jenni opiskelee uutta alaa oppisopimuksella ja uusi ura siivousalan yrittäjänä näyttää selvältä.

- No jos hän jää eläkkeelle niin minä otan sitten vastuun siitä, kertoo Jenni uudesta tilanteesta.

Työn tarjoajia kaivataan kipeästi

Talviduuni-kampanjan osalta työ jatkuu ja erityisesti työn tarjoajia kaivataan kuumeisesti. Alle 25-vuotiaita työttömiä ja Nuorten ohjaamon asiakkaina olevia nuoria on tarjolla. Kaupunki tukee 300 eurolla työllistymistä.

- Eli työpaikkoja meiltä puuttuu ja niitä saisi kyllä tulla enemmän. Nuoria meillä on listoilla sellaisen nelisenkymmentä tällä hetkellä joille me haluttaisi löytää töitä, heittää haasteen työantajarintamalle Sijaishaltija-yrittäjä ja Talviduuni-kampanjan vetäjä Heidi Alariesto.

Talviduuni-kampanja tekee tiivistä yhteistyötä Rovaniemellä toimivan nuoria tukevan Nuorten ohjaamo -hankkeen kanssa. Kampanjan tilat ovat Rovaniemen pienteollisuustalossa.

- Nuorten ohjaamo on tavallaan yksi paikka mihin nuori voi mennä minkä tahansa ongelman kanssa, lisää Heidi Alariesto.

Alaristo rohkaisee myös pienempiä yrittäjiä rohkeasti mukaan. Kampanjatyö ei tuo isoja velvoitteita, mutta voi poikia oivallisia työntekijöitä.