yle.fi-etusivu

Miltä kuulostaisi vuorokauden mittainen työpäivä? "Olo on työvuoron lopussa aika ryytynyt"

Palomiehen ammatissa yksi työvuoro kestää useimmiten 24 tuntia eli kokonaisen vuorokauden. Työvuoronsa aikana palomies on jatkuvassa lähtövalmiudessa hälytystehtäviin.

terveys
YLE

Kun Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palomestari Hannu Timonen saapuu aamukahdeksaksi päivystysvuoroon, hänen työpäivänsä loppuu seuraavana päivänä samalla kellonlyönnillä. Jos vuoron loppumisen aikaan sattuu hälytystehtävä, vuoro saattaa venähtää vielä toisen vuorokauden puolelle.

Raskaat hälytystehtävät vaativat kyllä veronsa.

Hannu Timonen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen alue kattaa 12 kunnan muodostaman alueen aina Tyrnävältä Kuusamoon saakka.

Hälytystehtävien lisäksi päivystävän palomestarin ja palomiesten työvuorot koostuvat palotarkastuksista, huoltotehtävistä, harjoituksista, koulutuksista ja varuillaolosta. Myös liikunta kuuluu työvuoroon.

Vuorokauden mittaisen työpäivän jälkeen koittaa yksi lepopäivä ja kaksi vapaapäivää. Timosen mukaan ensimmäinen työvuoron jälkeinen päivä menee rasituksesta toipuessa.

– Etenkin raskaat hälytystehtävät vaativat kyllä veronsa, Timonen sanoo.

Hälytykset nostavat vireystasoa

Palomestari Hannu Timonen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.
Päivystävä palomestari Hannu Timonen.Yle / Antti Pylväs

Monelle jo pelkkä vuorokauden valvominen yhteen putkeen on haastavaa, saati sitten haastavista työtehtävistäsuoriutuminen vähillä unilla. Työvuoronsa aikana palomies on jatkuvassa lähtövalmiudessa hälytystehtäviin.

– Käytännössä iltakymmenen jälkeinen aika on varuillaoloaikaa, jolloin on mahdollista käydä levähtämässä hälytysten välillä, Timonen kertoo.

Jos hälytyksiä on paljon, ei levähtämiselle jää juurikaan aikaa.

Timonen myöntääkin, että työvuoron päättyessä olo ei ole ihan parhaimmasta päästä.

Jonkinlainen vireyspiikki siinä nousee. Sen jälkeen ei ole köyhä eikä kipeä.

Hannu Timonen

– Ainakin minulla olo on aika ryytynyt, Timonen naurahtaa.

Eniten palomiehen työpäivää rytmittävät luonnollisesti hälytykset, jotka nostavat stressitason hetkellisesti korkealle.

– Silloin kun hälytys tulee, niin jonkinlainen vireyspiikki siinä nousee. Sen jälkeen ei ole köyhä eikä kipeä, Timonen kertoo.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on ammattipalokunta ja sen lähtövalmius on 60 sekuntia. Sen jälkeen paloauto lähtee pihasta, tulivat miehet sen kyytiin sitten oppitunnilta tai saunanlauteilta.

– Jos hälytys tulee yöllä kesken lepotauon, niin kyllä siinä pulssi nousee.

Hyvällä kunnolla sekä elämäntavoilla ja työkavereiden tuella pärjää

Palomiehen työ on sekä henkisesti että fyysisesti vaativaa. Työkunnon on säilyttävä hyvänä koko vuoron ajan.

Ennenkaikkea apua on hyvästä työilmapiiristä.

Hannu Timonen

– Kunnon on tietysti oltava hyvä. Sen lisäksi myös huolellinen valmistautuminen työvuoroon on ainakin minulle tärkeää, kun ikää alkaa olla jo yli viidenkymmenen. Ennen työvuoroa on esimerkiksi tärkeää nukkua hyvin, kertoo päivystävä palomestari Hannu Timonen.

Ylipäätään terveelliset elämäntavat ovat palomiehen ammatissa tärkeitä. Suurin merkitys Timosen mukaan on kuitenkin henkisellä puolella.

– Ennenkaikkea apua on hyvästä työilmapiiristä. Teemme tiimityötä sekä asemalla että hälytystehtävissä ja hyvä yhteishenki auttaa jaksamaan, Timonen summaa.