Hyppää sisältöön

Ennätysmäärä ihmisiä sai uuden munuaisen viime vuonna – lisää luovuttajia tarvitaan

Suomessa tehtiin viime vuonna 245 munuaisensiirtoa. Määrä on kasvanut muutamassa vuodessa kymmenillä. Elävältä henkilöltä toiselle elävälle munuainen siirtyy edelleen harvoin.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtila / Yle

Munuaisensiirtojen määrä on Suomessa kasvussa. Siirrot ovat yleistyneet vuoden 2010 lakimuutoksen jälkeen, kun elinluovutukseen ei enää tarvita vainajan suostumusta. Suomessa jokainen vainaja on elinluovuttaja, jos vainaja ei elinaikanaan ole toimenpidettä vastustanut.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 245 munuaisensiirtoa. Se on viisi enemmän kuin edellisvuonna ja 70 enemmän kuin vuonna 2010.

Yhdelläkin munuaisella tulee toimeen

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan dialyysi- ja munuaisyksikön vastaava lääkäri Stefan Anderson kertoo, että Suomessa pyritään kasvattamaan elävältä elävälle tehtyjen siirtojen määrää.

Viime vuonna oli myös yksi tapaus, jossa vaimo luovutti munuaisen miehelle.

Stefan Anderson

– Suomessa näitä siirtoja on vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Viime vuonna koko Suomessa tehtiin 15 tällaista siirtoa, ja Keski-Pohjanmaalla tehtiin kaksi siirtoa. Nyt Keski-Pohjanmaalla on selvittelyssä kaksi tällaista siirtoa, joten Keski-Pohjanmaa on suhteellisesti ihan hyvin tässä esillä, Anderson sanoo.

Suomessa elävältä elävälle tehdyissä munuaisenluovutuksissa periaate on, että luovuttaja olisi vastaanottajan lähiomainen. Tulokset omaisluovutuksista ovat Andersonin mukaan erittäin hyviä: munuaisen saaja jaksaa entistä paremmin ja luovuttaja tulee toimeen yhdenkin terveen munuaisen kanssa.

– Viime vuonna oli myös yksi tapaus, jossa vaimo luovutti munuaisen miehelle.

.
.