Tennisvillitys padel on löytämässä paikkansa myös Suomessa

Tenniksen ja squashin risteytykseksi kutsuttu padel on ottamassa jalansijaa Suomessa. Laji poikkeaa normaalista tenniksestä mailojen osalta. Lisäksi kentässä on seinät. Yle Turku sai kokeiltavaksi mailoja, vaikka kenttiä ei olekaan vielä Varsinais-Suomessa.

urheilu
Kaksi miestä tutkimassa padel-tennismailoja.
Padel on noussut tennisvillitykseksi muun muassa Espanjassa. Kenttiä on rakenteilla jo Varsinais-Suomeenkin. Harrastaja Seppo Wikström ja valmentaja Janne Ojala testaavat välineitä.

Padelissa tennismailan verkko on korvattu muovipinnalla. Maila on myös lyhyempi. Kenttä puolestaan muistuttaa lähinnä squashista tuttua muovihäkkiä. Espanjassa ja Portugalissa laji on jo suosittua, ja sen uskotaan innostavan Suomessakin aiempaa laajempia harrastajajoukkoja tenniksen pariin.

Kaarinassa toimiva tenniskeskus Aktia Arena suunnittelee rakentavansa padelille kaksi kenttää jo ensi kesäkaudeksi. Toimitusjohtaja Olli Marjamäki kertoo, että suunnitelmat ovat pitkällä.

– Kyseessä on kuitenkin suuri investointi. Yhden kentän hinnaksi tulee noin 20 000 - 40 000 euroa. Meillä on tonttineuvottelut kesken Kaarinan kaupungin kanssa. Tavoite on päästä pelaamaan toukokuun alussa, kertoo Marjamäki.

Seppo Wikström ja Janne Ojala testasivat Padel-mailoja.
Seppo Wikström ja Janne Ojala testasivat Padel-mailoja.Minna Rosvall / Yle

Tennisharrastaja on innoissaan lajista

Senioripelaaja Seppo Wikström on innoissaan padelista. Hän on nähnyt sitä paikan päällä Espanjassa. Yle Turku pyysi Wikströmiä testaamaan padel-mailaa ja kertomaan kokemuksiaan. Wikström pallotteli Impivaaran tenniskeskuksessa tennisvalmentaja Janne Ojalan kanssa.

– Tämä mailan pinta on muovia. Se on sileä pinta. Siihen ei tenniksen kierrelyönti pure. Täytyy lyödä suorempaa flättilyöntiä. Muuten kaikki liikeradat ovat samoja kuin tenniksessä ja aika paljon tenniksestä on hyötyä, kertoo Wikström.

Padel-tennismaila ja pallo
Padel-tennismaila ja palloMinna Rosvall / Yle

Harrastajan mielestä padel on hyvää liikuntaa, samalla tavalla kuin sulkapallo. Suomen Padel-liiton mukaan padel on Espanjan toiseksi pelatuin urheilulaji jalkapallon jälkeen. Harrastajia on kuusi miljoonaa.

– Espanjassa he pelaavat paidat ihan märkinä, ja isot miehet lyövät kovin palloa siellä, kertoo Wikström.

Tennisvalmentaja Janne Ojala arvioi, että lajin suosio voisi olla hyvä Varsinais-Suomessakin. Tällä hetkellä Varsinais-Suomea lähimmät padel-kentät ovat Lohjalla.

– On varmasti huomattavasti helpompi kynnys aloittaa ja saada peliä käyntiin kuin esimerkiksi tenniksessä. Helsingissä, missä sisähalleissa näitä kenttiä on, ne ovat tosi kovalla käytöllä siellä, kertoo Ojala.